Az elsők... és a többiek

2010.03.10. 19:56

Az első skinheadek 1980 körül jelentek meg Magyarországon, ma már nem lehet tudni kik voltak ők. Az első hullám 1983-ban indult el az emlékezetes Mos-oi Mozaik klub beli fellépése után. A rendszer elrettentő hadjárata az ellenkező hatást váltotta ki, egyre több kopasz fej jelent meg az országban. Természetesen nem kell ezres tömegekre gondolni, 1986-os táncőröleten már kb. 700 néző volt, persze nem mind volt bőrfejű, volt néhány punk és sokan a ska zene miatt mentek el. 1988-ra országos szinten becsléseink szerint 400-600 bőrfejű lehetett szűk határaink között. Ekkor indult el a mozgalom létszámának ugrás szerű növekedése, egyes becslések szerint 1991-93 között 10.000 bőrfejű miatt rettegett 1 millió roma, több száz afrikai és közel-keleti diák.

1995-re a létszám csökkent valamelyest, ekkor egy belső viszálynak köszönhetően ketté szakadt a mozgalom, a nemzeti és a nemzetiszocialista mozgalom külön utakon folytatta a saját harcát. Az évezred végére megerősödött a nemzeti szocialista mozgalom elleni harc annyira, hogy szinte lehetetlen volt bármilyen koncertet vagy rendezvényt tartani legális keretek között, ez újabb mély hullámba vitte a mozgalom létszámát. Az egy érdekes helyzet, hogy a komcsik alatt mindig a náci oldal volt erősebb, hiszen a politikusoknak jó volt mutogatni, hogy ők megmondták, itt vannak a fasiszták van kit gyűlölni, mig a narancsosok csak azokat engedték mutogatni akik árnyaltabban fogalmaznak, az úgy nevezett nacionalista kopaszokat, akik a működésük érdekében még az oi jelzőt is elhagyták és inkább nemzeti rocknak nevezték a muzsikájukat.

A mozgalom a kezdeti időkben csak néhány helyen volt jelentősebb. Természetesen Óbuda volt a mozgalom bölcsője itt volt a legerősebb csoport, őket tartották a vezetőknek. Jelentősebb csoport volt még Zuglóban, Kőbányán és Kispesten valamint a belvárosban a Deák tér környékén. Vidéken Szeged, Győr és Eger számított skinhead központnak. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy csak itt voltak skinheadek, hanem azt, hogy itt voltak jelen jelentősebb számban.

A találkozóhelyek napközben valamelyik téren voltak esténként pedig a törzskocsmákban.

A bejegyzés trackback címe:

https://skinhead.blog.hu/api/trackback/id/tr251829557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

skinhead98 2011.03.19. 06:02:03

Jók voltak az akkori skinheadek... Most sok skinheadot csak az öltözet csábítja a skinheadségbe. Nem értem mért kell a cigányokkal meg a csövesekkel barátkozni mikor teljesen mások mint mi?! De hagyjuk. Szerintem nagyon jó lett le a kalappal előtted! GRATULÁLOK!!
süti beállítások módosítása