Könyv

2010.03.10. 19:19

Lehet-e ma hiteles könyvet írni a skinheadekről? Egyértelműen nem. Miért? Mert nem lehet leírni amiket cselekedtünk, amiket gondoltunk részletesen és hitelesen. Nem lehet 30 év távlatából megmondani kik voltak az első skinheadek, még azt sem lehet tudni pontosan melyik volt az első skinhead zenekar. Továbbá azért sem, mert a '80-as éveket mindannyian másként éltük meg, mindenkinek mást jelentett a mozgalomhoz tartozás. Voltak megszállottak, voltak akiket csak a külsőség vonzott, voltak akiket csak a zene, voltak akiket csak egy haver, barát vagy barátnő vitt bele és szakítás után a mozgalommal is szakított.

A következő bejegyzésekben megpróbálom leírni azt, hogy én hogyan éltem meg ezt a korszakot, megpróbálom a lehető legtöbb információt összeszedni és leírni a mozgalomról, szubkultúráról, divatról, bőrfejűekről. Idővel a bejegyzéseket kiegészítem képekkel is, hogy hitelesebb legyen a kialakult kép az olvasókban, vagy segítsen nosztalgiázni azoknak akik benne voltak.

A bejegyzés trackback címe:

https://skinhead.blog.hu/api/trackback/id/tr811829452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oikor83 2012.10.09. 20:51:24

Szerintem igenis lehet tudni kik voltak az elsők és melyik volt az első zenekar.Kár lenne ezeket a tényeket elmosni.....

skinheadbook 2012.10.11. 19:28:18

@oikor83: Gondolom szerinted a Mos-oi volt az első magyar skinhead zenekar, mások szerint a ZIL és néhány kelenföldi szerint a Millenniumi Falkon amiről én is csak tőlük hallottam... A Facebook bejegyzéseid alapján nem csak velem nem értesz egyet, de Czimmerrel sem, akkor látnád Mazu visszaemlékezéseit, csupa tagadás és mentegetőzés... Szóval amit ebben az előszónak szánt bejegyzésben írtam, igaz... Egyébként szívesen leközlöm a Te visszaemlékezésedet is, ha gondolod.

oikor83 2012.10.12. 17:53:57

@skinheadbook: Szia! Köszönöm, hogy reagáltál! Lehet vitatkozni az eredet tekintetében, de úgy gondolom, abban egyetérthetünk, hogy az egyetlen zenekar aminek nótái szétszaladtak e fronton, az a Mos-oi volt. Az általad említett együttesek közül a ZIL rémlik, de inkább volt punk banda mint skin. Nem jut eszembe egy dal sem a ZIL, vagy a MF. kapcsán, ezzel persze nem akarom érdemeiket lekicsinyíteni. Amennyire emlékszem a Molnár Gy. (ZIL), párszor megfordult a társaságunkban a 80’-as évek második felében Parcsami Á.-on keresztül, de legalább 15 éve nem láttam. Nyilván voltak csoportok mindenfelé az országban. Egy kelenföldi csapattal mi is találkoztunk párszor, egy Zsazsa nevű srácra emlékszem is.
Mellesleg ezt ezen az oldalon találtam:
Mos-Oi!
Az első magyar skinhead együttes volt.1983 februás 18.-án adott koncertjük miatt betiltották. Ezen a fellépésen Max dobolt a Kretens-ből. Még ebben az évben kiadtak egy demót visszafogottabb szövegekkel. Tagjai:
 Erdős József (Ramon), ének
 Pokornyi Zoltán, gitár
 Szappanos György, gitár
 Ványi Tamás (Apu), dob

Cimus visszaemlékezéseivel kapcsolatban csak annyit jegyeznék meg, hogy neki gyakorlatilag semmi köze sem volt az EF, vagy a Flúgos futam eredeti felállásához. 87’-ben volt egy buli a csillaghegyi pártházban, amit valaki felvett videóra:Óbudai fiúk EF, Oi-kor.
A video persze a rendőröknél landolt. Na az volt az EF eredeti felállása. Mellesleg abban az évben született az első demo felvétel ezen az oldalon, amit az OI-kor rögzített és nem az EF.! Az, hogy ki mikor szabadult a 88’-as események után, azt hiszem hűen tükrözni dolgok személyekre szabott súlyát. A Pecsában sosem volt 3000 ember, még az említett koncerten sem. ( Azon a napon szereltem le.) Ezt a nézőszámot először a Golgota utcában közelítették meg a zenekarok a kilencvenes évek elején. A Pecsában a max. létszám 1300 fő volt. Az sem volt piti, főleg egy-egy csütörtöki napon. Dudi szabadulása után megnövekedett a nézettség, a 2. csillaghegyi koncerten és azután abszolút lemérhető volt…..
Végül is a lényeg az, hogy van mire emlékeznünk! Ennek tekintetében azt hiszem a jövőre megrendezésre kerülő 30 éves OI-kor születésnapi buli nem csak a zenekart érinti majd, hanem a mozgalmat is( mely szintén ennyi idős lesz) és minden skinhead-t eltekintve a különböző vonalaktól……
Köszönöm a hozzáállásod és elképzelhető, hogy élni fogok lehetőséggel és tényleg írok pár sort. Még annyit, hogy Dudival, Ramonnal, meg pár régi cimbivel elképzelhető, hogy egy könyv megírásra adjuk a fejünk. Ha eljutunk egy bizonyos pontig megkeresnélek biztos hozzá tudsz szólni Te is. Ezt a Pannon Skins dolgot is helyre kell tenni. Sajna a Magyar Hang 8. számában készült riporton keresztül nem ért el annyi emberhez az információ mint kellett volna, és a fiatalok csak abból tudnak táplálkozni ami az orruk elé van tolva hiába hiteltelen……

Üdvözlettel: Zala

Odin88 2012.10.12. 19:52:03

@oikor83: Szia Zala! Köszönöm a gyors válaszod. A ZIL-től van egy felvételem ami sokáig elérhető volt az interneten, ebből a bandából Őrmestert ismertem, tudom őt nem kedveltétek, igazság szerint miután megismertem már én sem, egy link csöves volt valójában. A '87-es csillaghegyi koncerten ott voltam, ha jól emlékszem akkor jöttél haza Angliából és egy friss tetoválást mutattál, a fellépésetek alatt pedig Vanek öccse táncolt a színpadon aki akkor 5-6 éves lehetett. Előtte már láttam az EF-t józsefvárosi klubban ahol Ti is felléptetek a ZEF és a Gusztus társaságában, megmondom őszintén, az akkori EF koncertről ma már csak Zoránra emlékszem. Igen, Cimi és Mazu visszaemlékezései egy kicsit szebbé teszik a múltat annál amilyen volt valójában.
Szerintem minden hazai skinhead 1983-at tekinti a hazai mozgalom megszületésének és még, ha nem is tudtok róla, de a személyes ellentétek ellenére a zenei munkásságotokat tisztelte az NS vonal is.
Amennyiben belefogtok a könyvírásba természetesen szívesen segítek.
Már gondoltam rá, hogy összeállítok egy 20 pontos bejegyzést az ilyen elferdített dolgokról, mint a Pannon Skins,a CPg és Mos-oi számok, a nemzeti és NS ellentét stb. de még nem volt időm rá.
Várom a visszaemlékezésedet és ha gondolod a többi bejegyzéshez is szólj hozzá nyugodtan, hiszen attól lesz hitelesebb minél többen megosztjuk az emlékeink.

oikor83 2012.10.13. 19:22:01

Ok! Köszönöm a lehetőséget, igyekszem megfelelni.Ha összejönnek a dolgok meg jelentkezem......Ja, szerinetm vagy az Árpival vagy a Tatyival keversz.Ők csináltattak tetkót Londonban anno.
süti beállítások módosítása