Csoportok

2010.03.12. 22:14

Az első skinhead csoport a Pannon Skins volt 1988-ban alakult, többségében óbudai fiatalok voltak a tagjai. Jelvényük egy fekete szegéjű fehér pajzs rajta egy kettőskereszt. A tagság egyik elengedhetetlen feltétele, minimum szakközépiskolai végzettség.

Rögtön ezután megalakult a Zugló skins, jelvényüket a francia Skinskorpstól kölcsönözték melyet polón viseltek.

1990-től a megerősödött mozgalomban mindenki különb akart lenni a többinél, ezért sorra alakultak a csoportok, melyek hosszabb-rövidebb ideig léteztek, csak néhányat említenék: Kelenföldön a Fehér Gárda, Egerben Agria skins, Alföldön Agro skins.

A pártok és önjelölt vezérek tovább erősítették a széthúzást az amúgy is létszámában ugyan erős, de egyébként gyenge mozgalomban. Csak néhány név a múltból: Jutasi féle Hadapródok, Potyka bácsi ifjai, Szabó Albert féle pártok (Világnemzeti népuralmista párt és MNSZ), Király B. Izabella stb. Egyenként a többségük jót akart, de az összefogásra képtelenek voltak, részben a vélt vagy valós hatalmukat féltették, részben ellenséget, besúgót, ügynököt láttak a másikban.

Az MNA kezdetekben teljes egészében megpróbálta felkarolni a mozgalmat, később megindúlt egy egészséges kiválasztási folyamat, majd az ezredforduló előtt elfordultak a mozgalomtól. Sokan ezt árulásnak vélték és a mai napig képtelenek kiegyezni az akkori és az újabb vezetőséggel.

A '90-es évek közepe után a skinheadek megpróbálták a saját kezükbe venni az irányítást, megindúlt egy új fajta önszerveződés az angol Blood and Honour mintájára. Megalakult az NSH, a Hungária Skins, HH és a Blood and Honour Hungary.

Ezek a csoportok maguk szervezték a koncerteket, megemlékezéseket, táborokat, túrákat, találkozókat.

A bejegyzés trackback címe:

https://skinhead.blog.hu/api/trackback/id/tr201835556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása