Fanzinek és más kiadványok

2010.03.12. 10:05

Az első magyar nyelvű skinhead kiadvány a Power of oi! volt 1988 elején jelent meg fénymásolva, tartalmilag nem volt jelentős, többnyire képek, rajzok, újságcikkek voltak benne, ennek ellenére 10 évig jelent meg kisebb-nagyobb szünetekkel, majd Hajnalhasadás néven készült belőle 2 szám, POO ötlete egy német kiadvány a Force of Hate hatására jött. 1990-ben szinte egyszerre jelent meg a németországban készült Kitartás és a hazai Pannon Bulldog, ezek után szinte ugrás szerűen megnőtt az újság készítési kedv, sorra jelentek meg a különböző minőségű, tartalmú kiadványok, a teljesség igénye nélkül néhány: Alföldi napló, Kopasz, Fehér erő, Árpád népe, Magyar harcos, Working class protest, Ébredő magyar, Agria skins, Szebb Jövőt...

A korszak legjelentősebb, nemzetközileg is elismert kiadványa egyértelműen a Pannon Bulldog volt, mely a külföldieknek a 3. számtól, már tartalmazott egy angol nyelvű kiegészítést is a fontosabb írásokról.

Az első focihuligán kiadvány a Pannon Bulldog és a Power of oi! közös kiadványa a Frank City Hools volt még a '90-es évek elején, az első szám után a Pannon Bullgog átvette a szerkesztést, kiadást.

A politikai tartalmú kiadványok 1989-től kezdtek nagyobb menyiségben bejönni az országba, jelentősebb kiadványok a Szittyakürt és az Út és Cél volt, majd 1990-től az NSDAP AO kiadványai is terjesztésre kerültek az MNA-nak köszönhetően. A hazai kiadványok közül az MNA híradó és kezdetekben a Szent Korona korai számai érdemelnek említést.

A zenei témájú könyvekben szinte mindig helyet kaptak valamilyen formában a skinhead zenekarok, de jelentős információt nem közöltek és gyakran punk zenekarként kezelték őket.

Hosszabb írás a skinekről egy Csőrsz István könyvben jelent meg 1986 körül, ez nem fest túl jó képet a bőrfejűekről, mert a leírtak egy punk szájából hangzanak el.

A Szántó féle könyv nem érdemel túl sok figyelmet, a kor elvárásainak megfelelően tele van féligazságokkal, csúsztatásokkal, ferdítésekkel.

Az első jelentősebb kiadvány a skinheadekről a Skinhead című kiadvány, ami németországban került kiadásra 1990-91 körül, ebben van némi írás a skinhead múltról, öltözködésről.

Oi! & Ska lexikon, ez 1995-96 körül jelent meg első alkalommal 2000-ig több mint 10 bővített kiadást ért meg. Az ötlet szintén nem saját, még '88-ban kerestek meg német kopaszok, hogy szeretnének egy nemzetközi skinhead lexikont, az ehhez összegyüjtött anyag volt az alapja a kiadványnak.

Volt még néhány kiadvány amely verseket, dalszövegeket tartalmazott, ezek nem voltak túlságosan kedveltek, ezek az Alföldi Napló és a Power of oi! különszámai ként jelentek meg.

1990-es évek elejétől az Ausztráliában nyomtatott Hungarista irodalom tett jelentős hatást a magyar mozgalomra, néhány író a teljesség igénye nélkül: Istóczy Győző, Literátori Vágó Pál, Marschalkó Lajos.

Wass Albert előbb az újságokban közölt versei által lett ismert a könyvei többsége már csak a '90-es évek vége felé jutott el a hazai olvasókhoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://skinhead.blog.hu/api/trackback/id/tr381833535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagy1010 2010.07.26. 19:20:36

Kedves blogger!

Nem tudod véletlenül honnan lehetne még az ausztrál kiadványok közül párat szerezni?? Annak idején lecsúsztam róluk, fiatal voltam, azóta nem nagyon tudtam szerezni. A Juhászi-féle zöld könyvek nagyon nagyon érdekelnének.

Üdv:
Nagy S.

Odin88 2010.07.26. 19:54:46

A nemzeti jellegű könyvesboltokban érdeklődj, biztosan tudnak segíteni.

nagy1010 2010.07.26. 20:40:19

A témában mindenki csak a kezét tárja szét. :D Egy-két kiadványt sikerült szereznem külföldröl, de itthon lehetetlen. Ezért kérdeztelek mint szakértőt. :P

Odin88 2010.07.26. 21:11:41

Ha jól tudom a könyvek egy részét a Gede fivérek terjesztik.

nagy1010 2010.07.27. 20:21:29

Hajjaj... mind megvannak. :) Ha Gedéék nem lennének ki kéne őket találni. Terjesztem a nevüket ahogy tudom. Kár, hogy hanyatlik nagyon ez a kultúra. Már a Szittyakürt is leállt, könyv is alig kb. évi 1-2 jelenik meg. Bízzunk... :)

Odin88 2010.07.27. 20:38:36

A Szittyakürt végét az jelentette, hogy csak pár ember írását jelentették meg, amikor újra terjesztésre került többen is küldtek be cikkeket, de ezekből nem közöltek le semmit. Így elég hamar egyhangúvá vált. Miután a legfőbb szellemi forrás elhunyt nem volt miből meríteni, ez egyértelműen a végét jelentette a kiadványnak.

nagy1010 2010.07.28. 17:38:55

Hát igen, gyakorlatilag Tudós-Takács halálával a hungarista értelmiség majdnemhogy eltűnt. A Gede Testvérek és Dobszay Károly kivételével semmiféle nagy kvalitású gondolkodó nem maradt. Az emigráns és 1945 elötti hungarista irodalom egyaránt beszerezhetetlen, én is vért hugyozok 1-1 példánnyal, úgyhogy csak a Gede könyvek maradtak... A Szittyakürttel a legutolsó hungarista sajtóorgánumnak is vége, úgyhogy csak az a pár tucat Gede könyv olvasható már. Remélem nem ilyen csúnya vége lesz a mozgalomnak, folytatni kéne... (ők is idősek már)

Odin88 2010.07.28. 18:19:39

A hanyatlás akkor indult amikor megszűnt az Út és Cél, majd az USÁ-ban kiadott magyar nyelvű NSDAP kiadvány A Rend. Ezután sorra megszűntek a hazai kiadványok is, illetve a többi emigránsok által készített kiadvány is. Az itthoni csoportok és szervezetek nagyobb energiát fektetnek az egymás elleni harcba, mint a cél érdekébe. Így én semmilyen jövőt nem látok egyenlőre. A szervezetek előbb a skinheadek ellen fordultak, majd amikor ez sikerrel járt egymásnak ugrottak. Így a csoportok a legnagyobb tömegbázisukat veszítették el. Jelenleg csak azt a kiutat látom, hogy a skinhead csoportok összefognak, elhatárolódnak a köpönyegforgató csoportoktól, szervezetektől és maguk közül emelnek ki egy vezető réteget amely képes összefogni az arra méltó emberekkel, képes egységbe kovácsolni a mozgalmat. Képes elhatárolódni a focihuligánoktól, kitaszítja maguk közül a "kárpátiás" divatembereket, képes megfelelő kapcsolatot kialakítani a tenni akarókkal, a különböző gárdákkal, véderőkkel. Ha ez nem valósul meg hamarosan, az egésznek nem lesz semmilyen jövője.

nagy1010 2010.07.28. 19:56:13

Sajnos én ezt nem élhettem át, mivel 17 éves vagyok, de a helyzet körvonalait szomorúan hallottam. Szinte gyerekfejjel, 2007-ben találtam rá a Gede testvérekre, és azóta kb. félszáz kiadványt gyűjtöttem össze a témában, többek között Gede könyveket, jónéhány Út és Cél-t a 90-es évekből, Juhászi Feri bácsi zöld könyveiből pár darabot (Ausztrália) és néhány Buenos Aires-i kiadványt. Az a tapasztalatom, hogy a Gede könyvek kivételével MINDEN effajta kultúra HOZZÁFÉRHETETLEN, megszállottak, gyűjtök felvásárolták az utolsó példányokat. Juhászi bácsi zöld könyveit csak rövid ideig tudta Gedééken keresztül terjeszteni 1999-ben elhunyt, a felesége meg MINDEN iratát kihányatta egy óriás konténerbe. Ekkor hunyt el Kántor Béla bácsi is, és az NSDAP-nak azt a raktárát ahol a magyar anyagok voltak teljesen elmosta egy californiai árvíz, tehát a 90-es évek végére minden, és mindenki el- és kipusztult. Egymással se jöttek ki a megmaradt hungaristák, emellett sorra kidőltek a "nagyok". A rivalizálás máig tart, elég csak a PHM és az MNA közti ellentétre gondolni.... a magyarországi hungaristák pedig képtelenek voltak felülemelkedni a zöldinges bohóckodáson, karlengetésen, és úgy tűnik nem tudják létrehozni a maguk értelmiségét, nem tudnak felmutatni Marschalkókat, Milotaykat, Padányikat... énvelem ha találkoznál eszedbe nem jutna, hogy hungarista vagyok... ez a legfőbb feladat. Észrevétlennek maradni, és tanulni, elmélkedni, művelődni, hogy pozíciókba, magaslatokba emelkedjünk. Egyetértek, hogy a turulos, kárpátiás hőbörgőket ki kell rekeszteni. Nem az a megoldás, hogy Szálasit éltetem, és zsidózok, noha nem olvastam egy sort sem tőle, és fogalmam sincs a zsidókérdésről. Konstruktív, építő tevékenység kell, ahogy te is említetted: két fronton! Az egyik a véderők, gárdák frontja, ami ma nagyon jól áll, a másik pedig a szellemi front, ami ma a béka segge alá hanyatlott, mert az emberekhez nem jut el a hungarista kultúra. Mint mondottam, évek óta, Buenos Airestől, Sydney-ig kerestem, kutattam, időt, pénzt áldozok rá... és hozzám is csak éppenhogy jön valami szellemi táptalaj... most is zöld-könyvekre vadászom de lehetetlen feladat. Keresgélek. :-) Sajnálom, hogy az utolsó "fellángolást" a 90-es éveket nem láthattam. Állítólag nagyon fasza dolgokat lehetett szerezni mikor utoljára felkavarodott az állóvíz. :-)

Odin88 2010.07.28. 22:20:32

Az irodalom már megvan, nem olyanok kellenek akik ezt újra leírják, hanem akik a már meglévőt továbbadják. Egyébként vannak ilyenek akik alkalmasak erre, csak nagyobb bátorság kell nekik, hogy átvegyék a vezető pozíciókat a mozgalmon belül. Van egyébként értelmiség is aki alkalmas arra, hogy a Hungarizmust lefordítsa a mai kor nyelvére, hozzá igazítsa a jelen politikai helyzethez. Az a baj, hogy az egység hiányzik. Amit te képviselsz az már sokszor megbukott. Aki bujkál annak előbb utóbb sikerül végleg eltűnni. A skinheadek többet elértek 5 év alatt az előző rendszerben mint a rejtőző hungaristák 40 év alatt. Azok akik öltönyt húztak és hajat növesztettek, sorra eltűntek a MIÉP, Kisgazdák és a többi párt soraiban vagy egy zsíros állás megtörte a szemben állásukat a rendszerrel. Itt csak az győzhet aki teljes mellszélességgel felvállalja a nézeteit. Az emberek csak az mellé állnak oda aminek van tömegbázisa, ha a skinheadek eltűnnek, néhány szórólap osztogató, vagy pár internet hungarista nem fog elérni soha semmit.
Jó dolgokat most is lehet szerezni, csak jó helyen kell keresni. Ha egy ócskapiacon kiteszed az "irányjelzőt" mindig akad pár ember aki tud neked adni olyat amit keresel. A nemzeti könyvesboltokban szintén ez a helyzet, én még tavaly is vettem kanadai kiadású Marschalkót ilyen helyen, miután meglátták a tetoválásom.
Ha nem ragaszkodsz az eredetihez akkor a világhálón is fent van szinte az összes ismert Hungarista irodalom.

nagy1010 2010.07.29. 21:02:57

Én rejtözködö hungaristák alatt olyan kiváló embereket értek, akik 1944-ben is győzelemre vitték az eszmét. Vezérezredesek, tisztek, csendőrök, újságírók voltak köztük. Olyanok tették kötelességüket, akikről senki nem gondolta volna, hogy közük van a mozgalomhoz, pl. Alföldi Géza, vagy Milotay István. Ilyenekre volna ma szükség. Hihetetlen erővel csaptak le minden pozícióból a rendszerre, és erejük hihetetlen ütőképes volt.

Tanácsaid egyébként megfogadom, kirakom az irányjelzőt. :D Csak szinte sehol se vesznek komolyan... 17 évesen ugye mit tudhat az ember... Németh Laci próbált segíteni legutóbb, de nem találtuk amit kerestem. Ő is elcsodálkozott mikor Juhászi Feri bácsit meg a zöld könyveit, Fabó bácsit és a Hídfőt emlegettem. Szemtelenül fiatal vagyok ezekhez azt mondják. Mondjuk 1-2 halovány ismerettség már alakul, de még kell sok-sok ideologiai munka...

Odin88 2010.07.29. 22:20:07

Németh Laci sem gondolta magát 17 évesen szemtelenül fiatalnak ehhez. :-)

nagy1010 2010.07.30. 12:05:11

Olyan rég ismered? :O

Odin88 2010.07.30. 17:39:33

Hát, inkább úgy mondanám akkor már találkoztam vele. Közelebbi kapcsolatba a bolt megnyitása után kerültünk.

nagy1010 2010.07.30. 19:53:17

Nagyon fasza bolt, hasonló nincs is, én is hamar odaszoktam. Ha esetleg találkoznál valahol eladó zöld könyvekkel, megköszönném, ha értesítenél. :)
süti beállítások módosítása