Életmód

2010.11.11. 05:15

Akkor még nem volt SXE, söröztünk, verekedtünk és csajoztunk, persze a drogokat kerültük, de ez akkoriban még nem volt olyan nehéz, mert a ragasztón, gyógyszereken és füvön kívűl nem igen lehetett máshoz jutni. Kerültük a nyugati (amerikai) kultúrát, nem ettünk hamburgert, ha már gyors kajára szorultunk akkor hurka, kolbász, debreceni, virsli vagy legfeljebb melegszendvics jöhetett szóba. Kevés volt akkoriban a skinhead lány, az Oi-kor száma is erről szólt, a "Hol vannak a skinhead lányok" című, ezért többnyire punk csajokat szedtünk fel ritkábban csöveseket (értsd: rocker, metálos) vagy más akkoriban divatos szubkultúrából válogattunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mivel telefon nem igen volt, legfeljebb munkahelyi, így a távolabb élőkkel levélben tartottuk a kapcsolatot, a többiekkel napközben a találkozóhelyeken - tereken, aluljárókban - este pedig törzskocsmában vagy koncerten találkoztunk.

A foci huliganizmus '88 után terjedt el, eleinte sokan csatlakoztak hozzá, de később egyre többen értelmetlennek tartották ezt a fajta erőszakot és határozottan ellene fordultak, elhatárolódtak.

Az utcán ellenség volt szinte mindenki, harcban álltunk a punkokkal és a csövesekkel, ez a két szubkultúra volt amelyik veszélyt jelenthetett, de a legkisebb sértést is keményen megtoroltuk. A többi szubkultúra is ellenség volt, mivel ezek elszórtan voltak jelen, veszélyt nem igazán jelentettek, ilyenek voltak a Duran Duranosok (neo romantikusok), Whamesek és a Depeche Modeosok, 1989-től egyébként a punkok és a csöveseken kívűl a Modeosokból lett a legtöbb skinhead.

A cigányokkal és az arabokkal rendszeres volt az összetűzésünk, néger nem igazán volt az utcán napközben, este is csak belvárosban és az egyetemek környékén. Néha elterjedt a hír, hogy az arabok vadásznak ránk, de nem tudok róla, hogy érdemben komoly visszavágót tartottak volna.

A punkokat terrorban tartottuk, rendszeresen látogattuk a koncertjeiket, ennek volt köszönhető, hogy szereztek nekünk saját klubot messze a belvárostól, a csepeli Vasmunkás téren. 

Elsősorban oi! zenét hallgattunk, főleg magyar együtteseket, Oi-kor, Mos-oi, Fejbőr, ZEF, agyon másolt kazettákon, rossz minőségű koncert felvételeket és próbatermi hanganyagokat. Külföldi zenekarokat elsősorban válogatás lemezekről ismertük, kevés zene jutott el abban az időben hozzánk, ilyen ritkaságok voltak a Skrewdriver és a 4skins lemezei. Hallgattunk még ska és punk zenéket, magyar ska bandák közül a Fals és a Skanzelizé volt a kedvenc. A magyar punk zenék közül a Qss és a Kretens volt a kopaszok kedvence később a Pink Panthers, persze ezeken a koncerteken is rendszeresek voltak a verekedések.

Ha már verekedés akkor megemlíteném, hogy már csak a kopaszok létszámából adódóan is, általában a skinheadek voltak kevesebben egy-egy csetepatéban. A fővárosban legfeljebb az öv jöhetett számításba, mint fegyver, vidéken ahol lényegesen kisebb számban voltak kopaszok néha kisebb kéziszerszámok előkerültek. A verekedéseknél soha nem az ellenfél megölése volt a cél, még súlyos testi sértés is csak nagyon ritkán valósult meg. Talán ez utóbbinak köszönhető, hogy a rendőrök sem foglalkoztak az ügyeinkkel komolyan, ha be is vittek valakit pár pofonnal megúszta az esetet az illető. Példaként említhetném a kőbánya-kispesti esetet amikor a kiérkező rendőrök nem vittek be senkit, vagy félórával később a nyugatiban egy megsérült néger (beleszaladt egy Zsiráfba), és az összetört hamburgeres ( egy kuka berepült amikor a két skinheadlányt egy "színesbörű" hölgy akarta kiszolgálni) ügyében szintén elmaradt az intézkedés. Volt olyan eset is amikor a rend őrei vették igénybe kopaszok segítségét, a nyugati aluljáróban a lévő pénztárak előtt héderező románok és romák eltávolításához.

A magyar mozgalomnak volt egy egyedi vonása az egységes fehér fűzőn kívűl, ez pedig a tánc volt, a koncerteken nem pogoztunk, hanem táncoltunk. Ennek a különcködésen kívűl megvolt a gyakorlati haszna is, tánc közben nem sérült senki, ellenben a pogóval, így is kerültük az esetleges afféra okot adó helyzetet.

A köszönésünk is egyedi volt, kézfogás előtt összeütöttük az öklünk utána két puszit adtunk, ennek a jelentése az volt, hogy jóban-rosszban együtt vagyunk. Ahogy idősebbek lettünk a két puszi olyan buzis lett, így ezt a legtöbb esetben már elhagytuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://skinhead.blog.hu/api/trackback/id/tr592440916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xesxow 2011.04.01. 23:48:39

Nagyon tetszik mindaz, amit eddig olvastam. Sajnálattal látom, hogy pár hónapja befejezted az írást, pedig még szívesen olvasnám a történeteidet, tapasztalataidat a kultúráról. Ma már sajnos ritka az olyan igazi skinhead, mint te. Mi városunkban is vannak, de úgy igazándiból egyet sem ismerek személyesen... Na ennyi elég lesz, nem írok önéletrajzot :) Remélem, hogy még fogsz írni a blogodra ilyen-olyan történeteket.

Odin88 2011.04.02. 05:09:55

Folytatni fogom, jelenleg időhiányban szenvedek. Történetek inkább itt lesznek (vannak): odin.blog.hu
itt igyekszem átfogóbb képet nyújtani az akkori mozgalomról.

Xesxow 2011.04.02. 12:35:32

Rendben, örülök neki, hogy folytatni fogod. Addig olvasgatom a másik blogot, ott is nagyon sok érdekes dolgot találtam már.

golgota91 2011.06.22. 07:22:03

Üdv!
Sok mindent nem értek meg a skinheadekben.
Én Szolnokon élek itt is nőttem fel és az itteni skinheadeket nem igazán szeretem. Mondjuk távolról talán engem is annak lehet nézni. Borotvált fej, bakancs (nem fehér fűzővel), Fekete rövid gatya és fekete póló vagy kockás ing. Inkább hungarista... v az sem mert ahoz meg keveset tudok a magyar történelemről.. na mind1.
Az addig okés h a pankákat ütitek... liberális komcsi szemét felfogásuk van.... viszont az általad nevezett "csövesek" mivel érdemelték ki? Igazából ártottak valamit? Vagy csak ilyen ha nem velünk vagy akkor ellenünk dolog? Ja igen az itteni Skinekben azt utálom h le megy a kocsmába, szétveri... benne mindenkit... Blackeseket meg emosokat mindenkit, aztán meg látom másnap h az utcán egy cigánnyal kezezik.....
(Ezzel most nem ellenszenvemet akartam kifejezni, csupán érdekel)

Odin88 2011.06.23. 08:57:54

Szolnok rossz hírnevét már az olyanok megteremtették mint Udó akinek az ital mindennél fontosabb volt. Amit leírtam az a '80-as évekre vonatkozik amikor a szubkultúrák harcban álltak egymással. A csövesek semmiben nem különböztek a punkoktól, legfeljebb a külsejükben. (erre vonatkozóan egy Nagy Feró idézettel szolgálhatok: nyugaton punk van, keleten csövesek). Ami most van az már eléggé felhígult, sokan csak fazonból kopaszok, régen ez életforma volt.

golgota91 2011.06.24. 23:05:50

Aham. Akkor ugyan az volt más bőrben. Mondjuk anno aléggé úgymond sötétségben éltek az emberek. A punk sem tudta h mi az anarchia lényege csak káosz meg pusztulás... igaz ismerek a miak közül is ilyen sötét félét.
Azért nem is merem már magamat besorolni sehova, mert akkor jön a bombázás h régen mást jelentett az, meg h azt sem tudom mi az. Mind1 a hozzá nem értő tudatlanok mindig besorolnak. Rocker, Náci, Gárdista, voltam már Sátánista is -.-" Emos..... xD
süti beállítások módosítása