Karlengetés

2015.05.11. 18:18

 A karlengetés kezdetektől jelen van a hazai mozgalomban egészen Szőnyei Tamás Cock Sparrer koncert beszámolójáig, melyben leírja, hogy az énekes rászól a közönségre, ne "ne sieg heil-ezzetek, mi angolok vagyunk".
Ennek cikknek az első hazai követője Bőr volt, aki 1987 nyarán a Péntek 13 búcsúkoncertjén mondta ezt magyarosítva Hódmezővásárhelyen a Béke szállóban ahol vendég énekesként lépett fel.
 Nem sokkal később Dudi szólt a közönségre, hogy ne "sieg heil-ezzen" és a ziga-zaga is ökölbe szorított kézzel történjen, ez még 1987-ben volt az Oi-kor demó bemutató koncertjén a csillaghegyi pártházban (minket ez különösebben nem hatott meg és akkor ebből nem is lett gond).
 1988 elején sikerült állandó koncerthelyet szerezni Csepelen a Vasmunkás téren, ekkor az Oi-kor épp szünetelt Zala katonáskodása miatt ekkor Dudi az Egészséges Fejbőr tagjaival lépett fel Pannon Skins néven, minden koncerten két számot játszottak egy foci nótát és a Pannon Skins indulót. Ezeken a fellépéseken már nagyobb hangsúlyt fektetett Dudi a karlengetés leállításába, ami az ő fellépéseik alatt meg is szünt, de a többi zenekar alatt folytatódott, bár időnként Zoránék is szóvá tették.

Ezt a rövid visszaemlékezést azért találtam fontosnak ide leírni, mert erről a témáról rengeten nyilatkoztak és mindannyian mást és mást állítottak a későbbi eseményekkel kapcsolatban.
 

Nagy Magyar Skinhead Reunion

2014.09.28. 12:10

 2000 után indult, 2004 körül erősödött fel és 2007-re csúcsosodott ki a hazai nagy skinhead újraegyesülés. 
 Ez egy természetes folyamat része is hiszen ekkora nőttek fel az első hazai skinhead generáció gyermekei, így újra szabaddá téve szüleiket, valamint ezt hozta magával a nagy "nemzetirock biznisz".
 Sorra újjáalakultak a régi nagy punk és skinhead zenekarok, Gusztus, Elit Osztag, Kretens (ők már sokadszor), Fehér Virágok, Dühös Elvtársak, Hunnia, Archívum, Valhalla, Qss, Fehér Törvény és folytathatnám még a sort. A nagy újjáalakulások hozták magukkal a fiatal zenekarokat amelyek gomba mód szaporodtak a hosszabb pangás után. 
Mára az újjáalakult zenekarok nagyrésze ismét megszünt, hiszen a régi számaik nagyrésze mára aktualitását vesztette, a tagoknak ismét eszükbe jutott miért is oszlottak fel, sokan nem tudtak megújúlni vagy nagyon is megújultak és a közönségnek ez már nem tetszett. Mára a fiatal zenekarok is megfogyatkoztak vagy elhatárolódtak és nemzeti rock vagy sima rock, metál vagy hc zenekarként működnek.

Hazai csoportok

2014.08.02. 08:49

 A hazai skinhead szervezeteket bátran nevezhetjük csoportoknak, hiszen külföldi társaiktól eltérően egyik sem nőtte magát országos méretű tömegszervezetté, többsége megmaradt egy szűkebb barátikörnek. Amíg ezek a szervezetek külföldön igyekeznek mindenkit a zászlajuk alá vonni, nálunk még mindig az első hazai csoport, a Pannon Skins elvét követik akik egykor kiemelkedtek a tömegből és irányt mutattak, elfeledve azt, hogy ma már nem iránymutatásra, hanem összefogásra van szükség, hiszen egyre kevesebb a skinhead az országban. Egy fiatal számára sokkal vonzóbb egy gárdához vagy betyár sereghez hasonló tömegszervezet, mint az egymással marakodó, vagy épp fél illegalitásban, titokban működő skinhead csoportok, akikhez esélye sincs csatlakozni. 

NS

2014.03.19. 05:11

Mivel a második Bőrfejűek című könyvben az NSH-ról, mint egy bagatell csoportosulásocskáról írnak egy kicsit kiegészítem az ott olvashatóakat.
A Hungaria Skins megalakulását követően jött létre az NSH azoknak az elkötelezett NS fiataloknak akik tenni kívánnak a hazájukért, a mozgalomért és önmagukért. Rögtön a megalakulás után koncerteket és megemlékezéseket kezdtek szervezni, részben önállóan, részben más csoportokkal közösen.  A koncert szervezés mellett saját újságot adtak ki HK néven és az NSH volt az első hazai szervezet mely már az ezredforduló előtt saját újsággal rendelkezett a világhálón is.  Részben az NSH-nak köszönhetően vált ismertté a hazai mozgalom világszerte, hiszen több tucat külföldi zenekart hívtak hazánkba és a hazai zenekarokkal szinte bejárták egész Európát. Rendszeresen megemlékezéseket szerveztek a második világháború hőseinek tiszteletére Bicskén és Tatán, valamint az ország más helyein. 
A szervezet a feloszlása után sem tűnt el nyomtalanul, a későbbi Vér és Becsület kulturális egyesület az egykori tagokból szerveződött és az ott elkezdett munkát folytatták. A szervezet egykori tagjainak többsége ma is aktív.

 

 

 

A Pannon Bulldog története

2013.01.10. 18:47

A Pannon Bulldog története,
avagy az utolsó cikk

Bár a legelső magyar skinhead fanzine, a fénymásolással sokszorosított Power Of Oi! már 1988 elején megjelent, 1990-ben szinte egyszerre tűnt fel két magyar nyelvű bőrfejű kiadvány: a Németországban, Bielefeldben készült Kitartás és a hazai Pannon Bulldog. Utóbbi, minden kétséget kizáróan a kor legismertebb hazai és még nemzetközileg is elismert skinhead újságja volt. Foglakozott velük a korabeli Népszabadság, de állítólag megtörtént az is, hogy egy példányát balos punkok égették a Moszkva téren.
A nyomdában készült lap első száma 1990 júniusában jelent meg, 20 oldalon és fekete-fehérben. A Pannon Bulldog elsősorban zenei magazin volt, nacionalistaként, antikommunistaként, revízionistaként és patriótaként határozták meg a szellemiségüket. Ahogy az első szám beköszöntőjében írják: „A lap a hazai mozgalom összefogását és erősítését szolgálja. Nem kötelezi el magát egyik irányzatnak sem, általános képet kíván nyújtani a hazánkban, Európában (sőt a tengerentúlon is) e téren uralkodó helyzetről.” A P.B. terjesztése kézből-kézbe történt, illetve a József körúti Hangvárium lemezboltban volt kapható. 1992 májusáig öt száma jelent meg. Olyan magyar és külföldi csapatokkal közölt riportokat, mint a 88-as csoport, a Ballagó Idő, az Egészséges Fejbőr, az Oi-KOR, vagy a Peggior Amico, az English Rose és a Bound for Glory. Emellett koncertbeszámolók, rajzok, karikatúrák, fotók, más újságok ismertetői, demokritikák, lemezlisták és persze hírek, aktualitások kaptak helyet benne. Lehetőséget biztosítottak arra is, hogy külföldi lemezekhez lehessen hozzájtuni. Fel is lehetett vetetni. Kiadták a 60 perces Honfoglalás című válogatás kazettát, amely a legjobb korabeli hazai Oi! bandák felvételeit gyűjtötte össze. Ebben a 4 éve, a kérésemre készült írásban Thory, az egykori szerkesztő idézi fel a P.B. történetét. (Sziva Balázs) 

"Rég volt, tán igaz sem volt. Ültünk hárman egy kopott józsefvárosi bérházban egy unalmas vasárnap délután. A házigazdánk szólt, hogy mutatna valamit. Az átmulatott hétvégétől bágyadtan vártuk azt a nagyon érdekes „dolgot”. Ez a „dolog” egy valódi skinzine volt. Hogy honnan volt, honnan nem, azt már nehéz lenne kideríteni. A lap címe talán az volt, hogy Oi! The Bulldog, de már ez sem biztos, csak, hogy a Bulldog szó benne volt.
És akkor már tudtuk, hogy mi lesz, ami az unalmas vasárnap délutánjainkat ki fogja tölteni az elkövetkező hónapokban. A nevet hamar kitaláltuk. Talán ez is a házigazdánk ötlete volt, de közfelkiáltással el is fogadtuk. Így lett Pannon Bulldog (az akkor aktuális magyar helyesírásnak megfelelt az angol szóalak). A cím jól hangzott és egyszerre fejezte ki az akkor tetőpontjához közelítő hazai skinhead mozgalom nemzetközi és nemzeti gyökereit.
Persze jó, hogy ezt így hamarjában elhatároztuk, de hogyan tovább? Ne feledjük, hogy 1990 elején járunk, amikor még nagy szó volt Bécsig elutazni, vonalas telefonon beszélgetni, bomberdzsekiben járni a pesti éjszakát, illetve este tíz után sörhöz jutni a Belvárosban. Szóval úgy gondoltuk, hogy az „ereklyében” található valamennyi címre írunk. Egyikünk vállalta a német nyelvterületet, másikunknak jutottak az angolul megszólítható kapcsolatlehetőségek. És a teljes munkamegosztásnak köszönhetően a harmadikunk nekilátott illusztrációkat készíteni.
És szinte porszem került a gépezetbe már az elején. Vagyis egy hajszálon múlt az első szám megjelenése is. Csak egyetlen válaszlevél érkezett. Ennek nem az érdeklődés hiánya volt az oka, mert, ahogy mi érdeklődve tekintettünk nyugat fele, a kommunizmus bukásával a nyugati mozgalmak számára is rendkívül kuriózumnak számítottak a keleti kapcsolatok. Ezt később tudtuk meg, persze. A probléma gyökere abban volt keresendő, hogy nagyon régi volt a féltve őrzött skinzinünk, így a címek már nem voltak aktuálisak. Az egyetlen választ a Frisian Patrol nevű holland skinzintől érkezett, mely akkor készítette éppen utolsó számát.
Aztán beindultak a dolgok, majd kezdett is összeállni az első lap. Igen ám, de egy jól szervezett mozgalomban azért ez nem úgy ment, hogy én most csinálok egy együttest, szervezek egy felvonulást, vagy megjelentetek egy lapot. Ezt el kellett fogadtatni a „vezetőkkel” is. Tehát az engedélyeztetés nem az állami vonalon történt, hanem a Semmelweis utca egyik kapualjában, ahol is megkaptuk a „nem olyan rossz” összegzést, amely lehetőséget teremtett arra, hogy mehettünk vele a nyomdába.
A nyomdát egy akkor még barátnak hitt rocker srác intézte, aki valami metálos újságot szervezgetett. De a költségeket össze kellett dobnunk, ami akkor nem volt könnyű és néhány hétvége úgy telt el, hogy sörre se futotta… De áldozatok nélkül nem lehet. A példányszámot is nehéz volt belőni, mert az már az elején látszott, hogy a terjesztés is komoly feladat lesz. 
Arra várni, hogy a lap híre szájról-szájra terjedve érjen körbe kicsi országunkban naivitásnak tűnt, így mi vettük nyakunkba az országot és utaztunk néhány városba minden további cél nélkül. Illetve azzal a céllal, hogy valakivel majd csak összefutunk, akinek a lapot eladjuk. Vegyük mondjuk Szegedet. Gondoltuk, hogy leszállunk a vonatról, elkiáltjuk magunkat, hogy „itt a Pannon Bulldog, csak vegyenek, vegyenek” és már hosszú sorokban állnak is a fiatalok és kiderül, hogy kevés újságot vittünk magunkkal. Hát, nem így történt. Célközönségnek számító fiatalokat is alig találtunk. Aztán meg örültünk, ha ingyen odaadhattunk egy példányt, rosszabb esetben még egy sört is kellett hozzá vennünk…
A kezdeti nehézségek ellenére jól alakult a lap terjesztése. Később már a suliban is szóltak, hogy megjelent az „első magyar skinhead fanzine”, mert persze azért nem kellett mindenkinek az orrára kötni, hogy az ember suli után mivel is foglalkozik...

Sajnos, a folytatásban már csak ketten maradtunk, de a szűk stábot egyre szélesedő hazai és külföldi tábor segítette újabb és újabb információkhoz, cikkekhez, riportokhoz, rajzokhoz. A második szám színes borítóval jelent meg, amely a külföldi népszerűséget is meghozta, mert ilyen kivitelű és példányszámú skinzine máshol nem jelent meg. A harmadik szám már szövegszerkesztővel készült, ami azért 1990 és 1991 fordulóján szintén nagy előrelépés volt, még akkor is, ha ez külső segítséggel történt.
A példányszám nőtt, az újságok fogytak, amiben sokat segített a lap közepén elhelyezett színes poszter is. És ez egyben azt is kijelölte, hogyan tudnánk továbblépni, mivel lehetne még egy nagy lépést előre tenni. Kitaláltuk, hogy legyen a „fotozine”, azaz egy teljes hazai-külföldi fotógyűjtemény és ráadásul színesben. Össze is állt a lap anyaga és nem kis befektetéssel elkészült a színrebontása valamennyi képnek. És ekkor következett be a negatív fordulat…
Az előkészítés kifizetése után a nyomdában közölték, hogy nem kívánják „ideológiai” okokból a további nyomdai munkát vállalni. A valódi ok inkább az lehetett, hogy addig ment fusiban a nyomtatás, mert még mindig ne feledjük el, hogy a 90-es évek elején járunk, de aztán a privatizáció előszele a kis nyomdákat csak elérte. Persze valós költségekkel már nem volt reális célkitűzés 16-20 oldalas színes újságot nyomtatni ezer példányban. Így aztán a Pannon Bulldog címlapjaihoz 10 évre is elég, előkészített színes képpel és üres zsebbel véget is ért az újság.
A „stáb” is szétesett és támogatók nélkül nehéz egy ilyen munkát megcsinálni. De aztán csak jöttek a levelek, kerestek a haverok és egy kedves jó barát is érkezett azzal, hogy folytatni kell. Így születhetett meg a negyedik szám. Új segítők, új nyomda, új címlap, új remények. Persze a reális költségekhez reális ár is tartozott, amely 100%-os áremelést kellett, hogy jelentsen. Voltak, akik a majdnem két sör árát túlzásnak tartották, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a lapok soha nem tudták visszahozni a teljes költséget, mert a nyomda mellett a külföldi levelezés is rengetegbe került akkoriban. Néhány egyéb kiadvány segített nulla közelébe hozni a költségvetést. Mivel az ember a kedvtelésére inkább áldozni szokott, mint abból pénzt remélni, ezért ezt el kellett fogadni, hogy így van rendjén.
A magas ár miatt a lap nem fogyott a korábbi ütemben, ezért hamar ismét „válsághelyzet” alakult ki. Ez pedig dacot szült, amely azt mondta, hogy már pedig egyedül is meg kell csinálni. Talán önigazolásnak kellett, de 1992 májusában megjelent az ötödik szám, amely akkor már valószínű volt, hogy az utolsó lesz. Az utolsó két számhoz az egyre növekvő külföldi népszerűség miatt már angol nyelvű kis összefoglaló is készült.
A mindig „újabbat és újabbat” gondolat jegyében már nem is a skinhead fanzine folytatása volt a motiváló erő, hiszen ekkor már egyre-másra jelentek meg a hasonló kezdeményezések (Árpád népe, Kopasz, Agria Hangja, de külföldön is jelent meg magyar nyelvű lap), hanem a lelátói hangulat. Mert bár a meccs az mindig is meccs volt, de ne feledjük, ebben az időszakban sikerült 11 év után újra megnyeri a bajnokságot. Bajnokavató Diósgyőrben 30 ezer néző előtt, portyák Európában, ezrek vidéken, szerveződő lelátói mozgalmak. Így jelent meg két szám Ferencváros Front címmel a Pannon Bulldog „folytatásaként”. Ezek azonban csak kísérleti számok voltak, és bár a visszajelzés pozitív volt, de nyomdai megjelenés nem következett.
Még évekkel később is meg-megkérdezték koncerteken, meccseken, hogy mikor lesz a következő Pannon Bulldog. Bár a kedv még meg is lett volna, azonban a sok segítő szó kevés volt, mert ez akkora munkával jár, amelyet egyedül már csak túlzottan nagy erőfeszítéssel lehetett volna megvalósítani, aki pedig ilyet nem csinált, ennek a munkamennyiségét (és költségigényét) felmérni sem tudta.
De talán nem is baj, hogy nem volt folytatás, hiszen így egy korszak egyik szimbóluma lehetett a lap, amely legkevesebb 500, legtöbb 1.000 példányban készült el és gyakorlatilag fogyott is el."
forrás: Szíva Balázs

Egy másik szemszögből

2012.02.29. 05:46

 Az 1970-es években Kádár újabb átverést készített elő. Tudta, hogy hatalmát zavartalanul úgy tudja fent tartani, ha az embereket becsapva látszat jólétben, cirkuszt adva a népnek biztosítja mindennapjait. Ez csak a csillogó felszín volt. A karácsonyi lego, narancs, banán, a nagyívű majálisok, az olcsó kenyér, üdülés, iskoláztatás, orvosi ellátások mögött a nyugati bank világ kölcsöne állt. A cirkusz mögött a kontrollált megmondó emberek, mint pl. Hofi. Minden kényelmet biztosítva csak a NÉP NE GONDOLKODJON! Ne lássa a sötét mélyet. A történelem hamisítást, kiszolgáltatottságunkat a párt kiváltságosainak, a Szovjetuniónak, a nyugati bankvilágnak! Így értünk a 80-as évekbe! A magyarok megrészegülve az odadobott alamizsnától nem látták a megtévesztő Kádár rendszer igazi célját! Ezeket a vak szemeket próbálta felnyitogatni a magyar skinhead mozgalom! 1986 ban megalakul az Egészséges Fejbőr főként ezzel a céllal. Rámutasson a csalásra ébresztőt fújjon! Esélye nem sok volt. Mint láthatjuk két éven belül a hatalom fel akarva számolni a magyar skinhead mozgalmat koncepciós politikai pert indít ellene! A tagok aktív szereplésének folytatása volt az Egészséges Fejbőr. Zorán az Oi-korban, Czimmer a Doc.Martensben is játszott előtte. De Szklenka Miklós és Hauke Oti is a Flúgos Futamot erősítette az EF előtt. Ez volt az első hanganyag felállása! Ekkor születtek azok a mai napig is aktuális, meghatározó dalok mint pl.: Turul madár, Lent a téren, Skinhead 8 parancsolat, Kiáltsd, hogy hatalom, Profit, Úgy szeretném, Ébredj! gyakorlatilag majd mindegyik szám. A teljesen amatőr körülmények közt felvett stúdió anyag elkészülte után a zenekar két tagja disszidál, Czimmert letartóztatják, Zorán meghúzza magát. Úgy néz ki a zenekarnak vége!

És ekkor jön a közönség ami tényleg a nép gondolkodó MAGYAR embereiből áll és titokban, akárhogy, de terjeszteni kezdi a demót!

A halálából visszahívva a csapatot! 1989 május 23.-án majd 3000 ember zsúfolódik össze a Petőfi csarnokban. Megemlítendő, hogy dobos és szólógitáros hiányában Zala ás Ványi appa segíti ki a zenekart! Kedvező politikai szelek fújdogálnak! 1990-ben elkészül a második demó optimizmussal telve. A trió harmadik tagja a szakma nagy öregje: Ványi Appa a dobok mögött. "Már csak területi kérdéseink rendeződjenek és jó úton vagyunk!" hangzik a lemez bevezetője. Úgy néz ki a nagy diktatúra a Szovjetunió megbukik, az orosz csapatok elhagyják hazánkat! Felszabadulunk! Több párt rendszer! A nép ismét mámorban úszik. És ismét becsapnak minket! A hatalom marad ugyanazok kezén, a bank világ ami az oroszt is pénzelte benyújtja a számlát. Csendben az öröm ujjongás mögött a "hátsó szobában" talán örökre eladósítja HAZÁNKAT elvéve összes pénzügyi önállóságunkat! 1991-ben a zenekar búcsúkoncertjére készül ezek a törekvések kirajzolódósával nem hagyja, nem hagyhatja abba! Az elkezdett út nem ért véget! Mazula Imre segítségével újrarögzíti immár 16 sávos magnón az 1988-as demót és kiadja hivatalosan is. Egy új időszak kezdődik a zenekar életében. A skinhead mozgalom átalakítja magát magyar fiatalok nemzeti mozgalmává! Az EF elkezdi zenéjét a magyar népzenei hangulatot visszaadó hegedűre, furulyára, tárogatóra írni. Közönségét és tagjait kinézetük zenei ízlésüktől függetlenül belső nemzeti tudatuk, elhivatottságuk tükrében válogatja. Megteremti a magyar nemzeti rockot. Bár ezt akkor még nem nevezték ennek! Ezen időszak zenészei a két állandó tag mellett: Bankó Attila és Vraskó János.Elkészítik a nemzeti rock alapjának számító: Csodaszarvas albumot a Bikini stúdióban Németh Lojzi segítségével! Az ország formálódik az emberekhez eljut a mondani való! Egyre több zenekar indul el ezen az úton! Egyre többen kezdenek el gondolkodni az elmúlt néhány évtized történésein, a történelmünk napjainkat is befolyásoló hatásán. A nemzeti kultúra felpezsdül. De az anyagi és szellemi jólét csak nem jön el! Túl sok itt belül az áruló, megtévesztett, vagy lefizetett! A láthatatlan pénz hatalom szorítása egyre erősebb! A csodaszarvast később a Nem adjuk fel című lemez követi!

Majd más nemzeti zenekarok ténykedésének is köszönhetően több tag cserére is sor kerül. Meghívja a zenekar Toi-t az egykori Akcióegység énekesét. Rengeteg főleg a technikát érintő újítást próbálnak ki. A cél a számok minél profibb szintű előadása. A zenekar ezt követő időszakában érte meg legtöbb kritikáját közönségétől.Régi közönsége elveszni érzi egykori zenekarát stílusát, a zenekar viszont szeretné mondani valóját több helyre eljuttatni. Sok belső vita született ekkor. A kívülről érkező támadás el akarta szigetelni a zenekart. A taktika az volt, hogy kihasználva a skinhead múltat ezt félremagyarázva szalonképtelenné téve főleg a kiemelt, országos, sok ember által látogatott rendezvényeknél a csapatot. Ne lehessen soha országosan népszerű zenekar!

Azt a tényt, hogy az EGÉSZSÉGES FEJBŐR nevének ellenére sem skinhead zenekar kb.a csodaszarvas album óta, szándékosan elhallgatni! Sajnos közönsége körében is talál a hatalom félrevezetett követőket ezzel kapcsolatban! Érdeke ezt szítani is! A nyomás óriási volt. Zorán a technikai megfelelés, a közönség nyomása, a magánéleti problémák hatása alatt feloszlatja a zenekart! A helyzet annyira komplikált, hogy azt sem érzékeli pontosan honnan jön a támadás! Mazula Imre ezt nem akarja elhinni és rábeszéli Zoránt, hogy ne hagyja abba. Így ismét elkezd Zorán életében először Czimmer nélkül játszani Fejbőr számokat a Magozott Cseresznye tagjainak segítségével. Ezért a csapatot Fejbőrnek nevezik Egészséges nélkül. Ezzel a felállással fejezi be a még a régi formációval elkezdett mai honfoglalók című albumát. Az időszak ideiglenes és 2012-ben hamarosan újra neki lát a zenekar történetének újabb fejezetéhez az alap felállását erősítő Jucival, Mazula Imrével, Szilágyi Attilával, Fábián Attilával! Készülődik az új lemez!

Az EGÉSZSÉGES FEJBŐR magyar nemzeti zenekarként ismét a magyar nép szolgálatába állt!!!

Sovinizmus

2011.11.07. 18:00

A magyar mozgalomra nem volt jellemző a sovinizmus, időnként fel-fel bukkant a szomszédos nemzetekkel kapcsolatban Trianon kapcsán, de ezek a fellángolások nem voltak tartósak.

Az egyik ok amiért a sovinizmus nem talált erős táptalajt az a mozgalom nemzeti sokszínűsége, pusztán a zenészek közt is találunk szerb, szláv, sváb nemzetiségűt, de Szegeden volt török skinhead aki rendszeresen részt vett az arab verésekben, a fővárosban volt francia származású skinhead, vagy orosz származású lány.

Politika

2011.06.18. 11:09

Magyarországon a kezdetektől a szélsőjobboldali nézetek voltak az irányadóak, idegen gyűlölet, cigányellenesség, revizionizmus ezek mögött legtöbbször egyszerű élettapasztalat állt és nem pártok szervezetek iránymutatásai. Bár idősebb hungaristák már a kezdetektől próbáltak kapcsolatot létesíteni, a fiatalok legtöbbször elutasították ezt, kinevették az öregek "konzervatív" nézeteit és legtöbbször nem tudtak mit kezdeni a zsidóellenességgel. Az első határozott politikai irányvonal '87-'88 körül kezdett kibontakozni az Oi-kor majd pedig a Pannon Skins együttesek iránymutatásával. Ők utasították el elsőként a karlengetést, a német nemzetiszocializmust, a revizionista radikalizmust tűzve ki a zászlajukra. Az irányvonal mögött már valószínűleg a mozgalom széles körben való elfogadtatása állt, ezt sokan elutasították és kitartottak radikálisabb nézeteik mellett. '89-'90 körül megindult a pártok, mozgalmak szerveződése ez nagy hatással volt a skinhead mozgalomra, ekkor indult meg különböző pártok segítségével az önszerveződés amit a politikai hatalmak időről-időre igyekeztek megtörni. Ekkor indult el a hungarizmus és a nemzetiszocializmus térnyerése is, a külföldről beszivárgó irodalomnak köszönhetően a zsidóellenesség is "értelmet" nyert amely korábban szinte egyáltalán nem volt jelen a mozgalomban. Kezdetben a két fő irányvonal egymást erősítve fejlődött, erősödött a maga útján, majd a '90-es évek közepén egymás ellen fordultak amely tendencia a mai napig is tart. Időközben a különböző pártoknak, csoportoknak, szervezeteknek, "politikai vezetőknek" köszönhetően a mozgalom egysége is megtört mindkét irányvonal esetében, tovább gyengítve ezzel a valamikor egységes mozgalmat. Ezek a csoportok, vezetők még a közös cél érdekében sem tudnak egymással a legkisebb mértékben sem együttműködni, sokszor a tagság nyomásának ellenére sem hajlandóak a tárgyalásra sem.

Életmód

2010.11.11. 05:15

Akkor még nem volt SXE, söröztünk, verekedtünk és csajoztunk, persze a drogokat kerültük, de ez akkoriban még nem volt olyan nehéz, mert a ragasztón, gyógyszereken és füvön kívűl nem igen lehetett máshoz jutni. Kerültük a nyugati (amerikai) kultúrát, nem ettünk hamburgert, ha már gyors kajára szorultunk akkor hurka, kolbász, debreceni, virsli vagy legfeljebb melegszendvics jöhetett szóba. Kevés volt akkoriban a skinhead lány, az Oi-kor száma is erről szólt, a "Hol vannak a skinhead lányok" című, ezért többnyire punk csajokat szedtünk fel ritkábban csöveseket (értsd: rocker, metálos) vagy más akkoriban divatos szubkultúrából válogattunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mivel telefon nem igen volt, legfeljebb munkahelyi, így a távolabb élőkkel levélben tartottuk a kapcsolatot, a többiekkel napközben a találkozóhelyeken - tereken, aluljárókban - este pedig törzskocsmában vagy koncerten találkoztunk.

A foci huliganizmus '88 után terjedt el, eleinte sokan csatlakoztak hozzá, de később egyre többen értelmetlennek tartották ezt a fajta erőszakot és határozottan ellene fordultak, elhatárolódtak.

Az utcán ellenség volt szinte mindenki, harcban álltunk a punkokkal és a csövesekkel, ez a két szubkultúra volt amelyik veszélyt jelenthetett, de a legkisebb sértést is keményen megtoroltuk. A többi szubkultúra is ellenség volt, mivel ezek elszórtan voltak jelen, veszélyt nem igazán jelentettek, ilyenek voltak a Duran Duranosok (neo romantikusok), Whamesek és a Depeche Modeosok, 1989-től egyébként a punkok és a csöveseken kívűl a Modeosokból lett a legtöbb skinhead.

A cigányokkal és az arabokkal rendszeres volt az összetűzésünk, néger nem igazán volt az utcán napközben, este is csak belvárosban és az egyetemek környékén. Néha elterjedt a hír, hogy az arabok vadásznak ránk, de nem tudok róla, hogy érdemben komoly visszavágót tartottak volna.

A punkokat terrorban tartottuk, rendszeresen látogattuk a koncertjeiket, ennek volt köszönhető, hogy szereztek nekünk saját klubot messze a belvárostól, a csepeli Vasmunkás téren. 

Elsősorban oi! zenét hallgattunk, főleg magyar együtteseket, Oi-kor, Mos-oi, Fejbőr, ZEF, agyon másolt kazettákon, rossz minőségű koncert felvételeket és próbatermi hanganyagokat. Külföldi zenekarokat elsősorban válogatás lemezekről ismertük, kevés zene jutott el abban az időben hozzánk, ilyen ritkaságok voltak a Skrewdriver és a 4skins lemezei. Hallgattunk még ska és punk zenéket, magyar ska bandák közül a Fals és a Skanzelizé volt a kedvenc. A magyar punk zenék közül a Qss és a Kretens volt a kopaszok kedvence később a Pink Panthers, persze ezeken a koncerteken is rendszeresek voltak a verekedések.

Ha már verekedés akkor megemlíteném, hogy már csak a kopaszok létszámából adódóan is, általában a skinheadek voltak kevesebben egy-egy csetepatéban. A fővárosban legfeljebb az öv jöhetett számításba, mint fegyver, vidéken ahol lényegesen kisebb számban voltak kopaszok néha kisebb kéziszerszámok előkerültek. A verekedéseknél soha nem az ellenfél megölése volt a cél, még súlyos testi sértés is csak nagyon ritkán valósult meg. Talán ez utóbbinak köszönhető, hogy a rendőrök sem foglalkoztak az ügyeinkkel komolyan, ha be is vittek valakit pár pofonnal megúszta az esetet az illető. Példaként említhetném a kőbánya-kispesti esetet amikor a kiérkező rendőrök nem vittek be senkit, vagy félórával később a nyugatiban egy megsérült néger (beleszaladt egy Zsiráfba), és az összetört hamburgeres ( egy kuka berepült amikor a két skinheadlányt egy "színesbörű" hölgy akarta kiszolgálni) ügyében szintén elmaradt az intézkedés. Volt olyan eset is amikor a rend őrei vették igénybe kopaszok segítségét, a nyugati aluljáróban a lévő pénztárak előtt héderező románok és romák eltávolításához.

A magyar mozgalomnak volt egy egyedi vonása az egységes fehér fűzőn kívűl, ez pedig a tánc volt, a koncerteken nem pogoztunk, hanem táncoltunk. Ennek a különcködésen kívűl megvolt a gyakorlati haszna is, tánc közben nem sérült senki, ellenben a pogóval, így is kerültük az esetleges afféra okot adó helyzetet.

A köszönésünk is egyedi volt, kézfogás előtt összeütöttük az öklünk utána két puszit adtunk, ennek a jelentése az volt, hogy jóban-rosszban együtt vagyunk. Ahogy idősebbek lettünk a két puszi olyan buzis lett, így ezt a legtöbb esetben már elhagytuk.

Együttes képek

2010.10.19. 06:46

A lexikonban található zenekarok, zenészek fotói. A képek egy részét zenekarok, zenészek bocsátották a rendelkezésemre még a lexikon nyomtatott kiadásához, a többi nyílvános helyen készült ezért semmilyen törvényi akadálya nincs a közzétételének, ennek ellenére ez néhány embernek gondot jelenthet a jelenlegi helyzetében, az ilyen személy, ha normális hangnemben kéri a kép eltávolítását, természetesen ezt megteszem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Archívum koncert:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bajba (Providenje) és Borczi (Archívum):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bíró Nándi (MÁV GMK., Huligán, Dr. White Death, Barikád Skins):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Független Adó:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gonosz (Gyorshadtest):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Huligán 1991:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oi-kor és Ramon (Mos-oi):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 QSS 1986:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rohamosztag:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Romantikus Erőszak 1994:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valhalla 1995 Mátraterenye (Nemzeti Ifjúsági Találkozó):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valhalla kazetta borító:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Huligán koncert a Vikingben:

 

 

Vanek (Skanzelizé) 1987:

 

 

 

 

 

Együttesek 2.

2010.10.15. 18:16

M 

Magna Hungária

Mostanra keményebb vizekre evező együttes 1995-ben alakult.
Szabolcs - gitár
Gábor - bass
Gyula - dob
Árpád - ének

Magozott Cseresznye


1991-ben alakult, kezdetben dallamos oi! zenét játszó zenekar
.

 • Cermák Csaba - dob
 • Mazula Imre - gitár, ének
 • Ducó - gitár
 • Kuxi - bassz
 • Söci - vokál, billentyű

Magyar Akarat

Csurgói zenekar, 2010-ben alakult.

Mecsekalja Skins (M.A. Skins)

1988-1992-ig működő pécsi együttes volt. Tagjai:

 • Golyó, basszus (1991-)
 • Lapát, dob
 • Peti, ének (+)
 • Tóth Csaba, gitár
 • Jucus, basszus (1989-91)

MÁV GMK

1989-ben alakult, rövid életű Oi! együttes volt. Tagjai:

 • Náncsi ,gitár
 • Vasutas, ének
 • Skas, basszus, szaxofon

Máyusi Kalapács


Hatvani kopaszok által alapított együttes, később ipari zenét is játszottak, a skinhead kultúrkörrel már korábban szakítottak.

Minusz 4 (-4)

1990-1991-ig működő szolnoki együttes volt, a túlzott alkoholizálás miatt oszlottak fel. Tagjai:

 • Atti, basszus
 • Dabsi, basszus
 • Kovi, dob
 • Lecsó, gitár
 • Udó, ének

Modells

1981-1984 között zenélő budapest punk zenekar volt, Gary Johnson és József Attila verseket zenésítettek meg. Tagjai:

 • Kilián Johnny, basszus
 • Ványi Tamás (Apu), dob

Mordgang

Az Onogur gitárosának ballada projektje.

Mos-Oi!


Az első magyar skinhead együttes volt.1983 februás 18.-án adott koncertjük miatt betiltották. Ezen a fellépésen Max dobolt a Kretens-ből. Még ebben az évben kiadtak egy demót visszafogottabb szövegekkel. Tagjai:

 • Erdős József (Ramon), ének
 • Pokornyi Zoltán, gitár
 • Szappanos György, gitár
 • Ványi Tamás (Apu), dob

Movement

Fővárosi szinti pop trió volt.
Vanek-ének
Lakatos György - szintetizátor


N
 

Natural Born Killer (NBK)

Két különböző zenei projekt is futott ezen a néven, az első egy egyszemélyes formáció volt a második egy zenekar.

Nemzeti Front


Az A.L.T., az M.A. Skins és az Üldözési Mánia tagjaiból alakult pécsi zenekar. Annak ellenére, hogy betiltották, több helyen is kaphatóak a kiadványaik. Tagjai:

 • Fekete Tivadar, gitár, ének
 • Kalóz, dob
 • Nagy Attila, basszus
 • Tóth Csaba, gitár

Nemzeti Hang

Fiatalokból álló zenekar.

Lovász Tibor - dob
Győrke Erik - gitár
Szalóci ádám - bassz, ének
Simon Gergő - gitár

Neonárcisz

Győri Punky-Oi! együttes volt, cigány- és kommunista-ellenes számai miatt betiltották. Tagjai:

 • Bélás, gitár
 • Demeter János (Dajer), basszus
 • Fecó, ének

Nes Café

Egri ska zenekar volt. Tagjai:

 • Pádár Péter, vokál

Nimród

Az Archívum és a Valhalla tagjaiból alakult együttes volt, betiltották. Tagjai:

 • Balázs, dob
 • Salmon Attila, gitár
 • Stefán, basszus
 • Miki, ének

Numerus Clausus 38 (NC38)


1993-1994 között játszó együttes volt. Két koncertet adtak (Budán és Győrött), és egy demójuk jelent meg, Vágyálom címmel. A zenekar több tagja alakította meg a Valhalla zenekart rövid idővel az NC 38 feloszlása után.. Tagjai:

 • Balázs, dob
 • Laci, gitár
 • Pepe, ének
 • Thory, basszus
 • Zoli, gitár

Numerus Clausus 95 (NC95)

1995-ben alakult RAC zenekar volt. Koncert plakátjain a Vasutas és a Bakterok nevet használták. 1996-ban különböző ügyekben az együttes tagjai ellen eljárás indult, ezért feloszlottak. Tagjai:

 • Blamázs, gitár
 • Lityi, basszus
 • Vasutas, ének

O 

Óbudai Fiúk


1987-ben alakult, rövid életű zenekar volt. 2010-ben Óbudai Fiúk meg a Ramon néven újjáalakult. Tagjai:

 • Apu, gitár, ének
 • Kicsi, dob
 • Purák Ervin, gitár
 • Zala, basszus

Oi-kor

Az együttes 1983-ban alakult. Orosz Pityu gitár, T. István dob, Ballus ének, Zala bass gitár. Az első tagcserék egy pár próba után megtörténtek: Dudi ének, Tóth Fecó dob. A Paksi Total 85’ fesztivál után (ahol VÁM-os katonák géppisztollyal a kezükben szedték a jegyet, és a rendőrség szervezte az egészet) Zorán (Flúgos Futam, Egészséges Fejbőr) lett a gitáros. Pár hét múlva Zoránt Diana (Rizikó Faktor) váltotta le. 1985-ben történt meg a szakadás a punkok és a skinek között. Az Óbudai Úttőrőházban zajlott koncert után az Oi-KOR kijelentette, nem hajlandó többet punkokkal együtt fellépni. Ennek legmélyebb oka a nyilvánvaló politikai ellentét, de személyes problémák is voltak. Ekkor kezdődött a háború és a két tábor végleg különvált. Ezután Diana kilépett „helyét” Zorán vette át, de fél év múlva ő is elhagyta a zenekart és Tóth Fecó disszidált. Kisseb szünet után új tagokkal (Német Gergő gitár és Balázs Árpi dob) folytatódott a történet. 87-ben felvették az első demot (Ez a XX év című albumon teljes egészében hallható) Még ebben az évben Zala bevonul katonának. 88-ban a munkásököl le súlyt, Dudit elítélik 3 év 4 hónapot kap politikai izgatás vádjával. 88-ban Zala leszerel és a Dudi szabadlábra kerül. A zenekar új dobossal (Botos Lajos) beindul. Az első koncerten a Csillaghegyi volt pártházban több mint 800-an kíváncsiak a zenekarra. Egy ideig a PECSA is engedélyezi a koncerteket. 91-ben új gitárossal (Ducó) felveszik az Árpád Népe albumot. 93-ban a Láng Művelődési Házban megtartják a X éves szülinapi koncertet, melyről egy albumot is kiadnak. Ismét szünet következik és tagcsere is (Ványi Tamás „Apa” gitár, Bankó Attila dob) 95-ben új album Ábrándok nélkül címmel. 97-tól hosszabb szünet. 2003 Wigwam XX éves szülinapi buli (kisebb változással Füzy Gyuri dob Bundi gitár) meg jelenik az együttes első CD-je. 2005-ben ismét egy új album „Tudom, hogy holnap” címmel. 2006 márciusban ismét egy tagcsere Ducó veszi át Bundi helyét gitáros poszton. A zenekar 3 év és rengeteg jó hangulatú koncert után újabb stúdió albumot adott ki 2008-ban melynek címe "Betyár világ", Az albumon a mai kor problémái vannak aktualizálva. 2008 november 15-én megünnepli a zenekar a 25. szülinapját a Titkolt Ellenállással közösen.  2010-ben a Magyar Sziget X. születésnapját az OI-KOR  játssza végig. A felkészülés sok időt vett el ezért egy válogatás lemezre futotta az együttes erejéből. Ez év decemberében  új dobosa lett a zenekarnak Bigie a személyében míg 2011 novemberében megjelent a zenekar új albuma Csak az OI-KOR címmel. 2012 mérföldkő, az első közös koncert a Vérszerződéssel. A buli nagyon jól sikerül így egyértelmű a folytatás. Még abban az évben a zenekar megtette az elkerülhetetlen lépéseket, és szakított azon korábban barátként kezelt zenekarokkal, akik eljátszották a becsületüket. Ennek kapcsán született meg a "Becsület nem eladó" című nóta. Az OI-KOR 2013-ra semmit sem változott 30 éves fennállása alatt. Az értékek, a hazaszeret és az adott szó megmaradt tisztaságában. Így tiszta szívvel készül a zenekar a 30. születésnapjára, mely egybeforr a Skinhead mozgalom kezdetével....

 Tagjai:

 • Ducó, gitár
 • Attila, dob
 • Dudás András, ének
 • Zala, basszus
 • régebbi tagok:Apu, Árpi, dob, Diana, gitár, Gergő, gitár, Lajos, dob, Orosz Pisti, gitár, Tóth Fecó, dob, Zorán, gitár

Oi-Singers

Budapesti Oi! zenekar volt az 1980-as években. Tagjai:

 • Czimmer, gitár
 • Kis István, ének
 • Levente, dob
 • Magoly László

Onogur

2009-ben alakult nagykanizsai metál zenekar.

P 

Pálcika

Bőrke: - "A Pálcika egy Komárom-Szőnyben 1981-ben alakult punk-Oi! banda volt,eredetileg Invázió néven.Pár tagcsere után kialakult a "végleges" tagság:Jobb Karesz(ének),Gergi Attila(gitár),Vitovszki Szilárd(basszusgitár) és Berki"Bőrke" Sándor( dob).1982 körül hallottuk,hogy már létezik ilyen nevű csapat Budapesten és mivel egyszer hurkapálcikákkal doboltam egy próbán hülyeségből,Karesz feldobta,hogy legyen a nevünk Pálcikák.Nagyon hülye névnek tűnt,de ebbe aztán nem köthetett bele semmilyen hatóság,így hát maradt,majd lerövidült Pálcikára.Komárom-Tata-Tatabánya vonalon ténykedtünk.Saját nóták mellett UK Subs,The Exploited és Trio feldolgozásokat is nyomtunk.E mellett Attilával párhuzamosan játszottunk egy Nagykabát nevű tatai punkformációban is. 1984 májusában Karesz bevonult katonának és feloszlottunk.Attilával megalakítottuk az AH-Oi! Band-et,ami egy Oi! duó volt,meglehetősen szélsőséges szövegvilággal.Koncertünk nem volt,csupán próbatermi banda voltunk.1985 májusában Attila bevonult,majd augusztusban én is követtem és így ezt a formációt is feloszlattuk.Ezt követően a katonaévek alatt született meg a Dühös Elvtársak."

Palmetta

Folk rock, folk metál zenei project a Titkolt Ellenállás és a Hunnia tagjaiból alakult.

Pannon Skins

1988-ban alakult, rövid életű fővárosi Oi! zenekar volt. Tagjai:

 • Czimmer, basszus
 • Dudás, ének
 • Vörös, dob
 • Zalaváry, gitár
 • Zorán, gitár

Panzerfaust

Fővárosi rock zenekar volt, egyik klipjüket nagy sikerrel játszotta az A3 Tv. Tagjai:

 • Apu, dob, ének
 • Ducó, gitár
 • Zalavári, basszus, ének
 • Kicsi, dob Apu kiválása után

Parázsló Hamvak

2003-ban alakult rövid életű zenekar.

Galántai Gábor - szintetizátor
Gellér Tamás - ének, gitár
Kristóf László -dob
Mahunka Balázs - saxofon, furulya, ének
Reményik István - bassz

Patriot


1995-ben alakult százhalombattai együttes volt. Tagjai:

 • K. Krisztián, gitár
 • Busa - szólógitár
 • Illés Fecó-ének
 • Illés Tamás-dob
 • Novkesz-bass

Pesti Mese


Rövid ideig ezen a néven játszott a Skanzelizé.

Péntek 13

Az 1980-as években működő, hódmezővásárhelyi együttes volt. Tagjai:

 • Révai Rolad, ének
 • Kádár Csaba, gitár
 • Lugossy Attila, basszus
 • Rozsos András, dob

Pink Panthers

Szekszárdi punk banda volt, korábban K.U.K. néven játszottak, amit betiltottak. Anti-kommunista és cigány-ellenes számaikkal váltak ismertté. Koncerteken Mos-Oi számokat is játszottak. Később az énekesük FIDESZ-es képviselő lett a parlamentben.

Pushing Onwards

NSDM zenekar 2007-ben alakult.

Omega - ének
Monster - gitár
Ninja - bassz
Shape - dob

R 

R-akció (néha Erakció)

1989 és 1993 között működő miskolci zenekar. ETA számokat is játszottak.

 • Tóni, ének, basszus
 • Cipó, dob
 • Gonosz, gitár
 • Robi, basszus, ének

Radical Hungary

2008-ban alakult vecsési zenekar, már az alakuláskor nevet változtattak, mivel nem tudtak az azonos nevű német zenekarról, ekkor került a Hungary a zenekar neve után.

Rat Boys

Ír népzenét játszó együttes volt. Tagjai:

 • Németh Gábor, hegedű, mandolin, ének
 • Pataki István, gitár, ének, furulya, bendzsó
 • Ujvári János, harmonika
 •  Czimmer, basszus (vendég zenész)

Razzia

Debreceni skinhead zenekar volt. 


Rebel Skins

1984 és 1989 között működő kelenföldi-budafoki együttes volt. Kezdetben New Bombers néven működött. Tagjai:

 • Kontor Zsolt, ének
 • Wiesner József, gitár
 • Csajkos Attila, basszus
 • Lehel Zsolt, dobos
 • tagok voltak még: Jakobi Viktor, gitár, basszus, Szikora Miklós, ének, Fű, basszus, Balázs, dobos, Bodai Csaba, gitár

Rémkoppintók

Feldolgozásokat játszó project.

Révület

2006-ban alakult érdi nemzeti rock együttes. A 2012-ben robbantak be a köztudatba, amikor a Blood and Honour Hungaria és NFP által szervezett nemzeti rockot játszó zenekarok „Nemzeti Hang” nevű tehetségkutató megmérettetésén az első helyen végeztek a zsűri és a közönség szavazatok alapján egyaránt. 2010-ben rögzítésre került az első, 11 számos demó, „ Jó és gonosz harca” címmel, a zenekar „100 % Magyar II” válogatás lemezen az „Ébredj testvér c. szerzeménnyel, szerepelt. Áprilisban megjelent az első hivatalos lemez „ Égi jel „ néven.

  Király Mátyás - ének, gitár, citera
  Kovács Frigyes - gitár
  Király Benjámin – dob
  Király Márta – szintetizátor, ének
  Aradi Péter – Bassz
  Mátray Botond (2009 – 2012) - ének

Revizorok

A Turul együttes tagjaiból alakult zenekar.

Rohamosztag

1991-ben alakult, rövid életű zenekar volt.Két demó felvételt adtak ki, új szerű keményebb hangzású zenéjüket a közönség nem igazán kedvelte. Tagjai:

 • Laci, dob
 • Bundi, gitár
 • Joda, basszus
 • Szikora Miki, ének

Roial

1988-1989-ig működő, rövid életű Oi! zenekar volt. Tagjai:

 • Totya, ének
 • Baronfeind zoltán (Mobil), basszus

Romatikus Erőszak

1994-ben, a Móricz Zsigmond Gimnázium néhány diákja alapította együttes, amely az egyik legismertebb nemzeti zenekarrá nőtte ki magát. A banda neve arra a magányos és sokszor kilátástalan küzdelemre utal, amely többször előfordult a magyar nemzet történelmében, a török elleni küzdelmekben éppúgy, mint a szabadságharcainkban, vagy Trianon idején. Másrészt Chicagóban létezett egy ilyen nevű (Romantic Violence) radikális skinhead csoport a nyolcvanas évek közepén,amelyről Szántó Gábor Bőrfejűek című könyvében is említést tesz.
A banda megalakulása óta nyolc stúdiólemezt, egy gyűjteményes lemezt, két koncertlemezt, négy kislemezt, egy bakelit kislemezt és két megosztott lemezt (a Független Adóval és az Archívummal), kilenc videóklippet és két koncert DVD-t készített és nyolc válogatás CD-n szerepeltek. 2010-ben Keménymag című albumuk a Mahasz lista 2. helyén nyitott a megjelenés hetében, éppen úgy mint 2012-ben a Mindörökké Magyarország című lemezük. A csapat több mint 330 koncertet adott a Kárpát-medence 26 történelmi vármegyéjének 115 településén, de felléptek Olaszországban, Milánóban is. 
Tagjai: Sziva Balázs - ének, Mód Szabolcs - gitár, Kovács Richárd - basszusgitár, Bese Botond - magyar duda, Pap Koppány - dob. Korábbi tagjai: Dohy Péter – dob (1994-1996 és 2000-2001), Móritz Norbert – basszusgitár (1994-1996), Oláh Krisztián – szólógitár (1994-1995 és 1998), Csizmadia Kristóf - gitár, billentyű (1994-1996), Patay Zóra – vokál (1994-1995), Molnár Krisztina – vokál (1994), Lukács Dániel – basszusgitár (1995), Faragó Péter – basszusgitár (1996-1999), Lapát – dob (1997), Kálló Tamás – dob (1998), Csermák Csaba – dob (2001), Felhő – dob, gitár (2001-2003), Kováts Balázs – dob (2002-2011), Erdélyi Annamária – hegedű (2002-2003), Talabér Péter – gitár (2002-2004 és 2007-2010), Vraskó János – gitár (2004-2007), Bundi – gitár (2010-2011). 
A csapat 1994 májusában kezdett koncertezni. Decemberében vették fel az első demójukat, amelynek köszönhetően többször felléptek a Viking Clubban és a Fekete Lyukban a Nemzeti Front, az Archívum és a Független Adó társaságában. 1996-ban egész oldalas riportot közölt velük az egyik legrégebbi angol skinhead fanzine a British Oi!, majd tagcserék és a koncertezésben hosszabb szünet következett. 1998 őszén léptek újra színpadra a legendás német banda, a Boots & Braces társaságában Budapesten. 1999 nyarán Balázs néhány futballhuligán barátjával készített egy Fradi himnuszokat tartalmazó kazettaalbumot valamint ezzel a társasággal rögzítettek egy dalt a We Will Never Die Vol.2. külföldi válogatás CD-re. 2000 júniusában a Romantikus Erőszak megint átalakult és felvették a Magyar História X albumot. Az átszervezett banda első fellépésére 2000 végén került sor a Blood & Honour Hungária Fehér Karácsonyán. 2002 elején kijött az Itthon vagyunk című CD, nyáron pedig ka Pannon Rádió által szervezett Koppány Fiai Rockfesztiválon és a Magyar Szigeten koncerteztek, ahol azóta is minden évben állandó fellépők.
2003 januárjában két dalukat is felvette a köztévé +1 Éjjeli Menedékhely című műsora, a sződligeti Fehér Karácsony rendezvény miatt kirobbant sajtóbotrány kapcsán. Az év folyamán 1300 ember előtt játszottak a Magyar Szigeten, sokat léptek fel vidéken is és zenéltek a Tégy a magyargyűlölet ellen! Fesztiválon a népligeti Építők pályán, az eljárás alá vont Vér és Becsület szervezésében. 2003. október 22-én önálló koncertjükön megdöntötték a nézőcsúcsot az Árkádiában! Azon az estén közel hatszázan jöttek el a Fehérvári úti klubba az új album, a Zárva a Mennyország lemezbemutató koncertjére. Novemberben a huszadik születésnapját ünneplő Oi-KOR meghívására játszottak a Wigwamban is. Az év utolsó előtti
napján „Moldvában a csángó még a túlélésért küzd” címmel jótékonysági koncertet tartottak
az Árkádiában, ahol az akkor induló Ismerős Arcok is fellépett. A koncert bevételét a csángó-
magyarok Magyar Szigetre juttatását szervező Szeret-Klézse Alapítványnak adományozták.
2004 márciusában első ízben léptek fel a trianoni határokon túl, a Székelyföldön. A koncertről készült hanganyag CD-n is kijött, két hónappal később pedig a Délvidéken is zenéltek. 2004 júniusban jelent meg először az együttes ingyenes hírlevele, a 100% Magyar, amelyben a bandával kapcsolatos hírek, cikkek voltak olvashatók. 
2005-ben elkészítették a legszebb hun és magyar mondákat feldolgozó Mondák könyve című albumukat, amelyhez kapcsolódóan egy év múlva nagyszabású lemezbemutató koncertet adtak a Hajógyári-szigeten, ahol a Csallóközi lovasíjászok, a Nap párducai és a Hun Szövetség korhű viseletbe öltözött lovas és gyalogos hagyományőrző vitézei is szerepeltek. 
A 2006-os őszi események, - amelyekben a zenekar tagjai is aktívan részt vettek - hiteles lenyomata a Minden vészen át című nagylemez amely egy időben készült a felkeléssel.
2007-ben a Toldi moziban került sor a zenekarról és rajongóiról készült Dübörög a nemzeti rock című film bemutatójára, amit később a Bem mozi tűzött műsorára és évekkel később a Szlovén Állami Televízió is főműsoridőben sugárzott.
2008 júliusában megjelent Sziva Balázs 15 év nemzeti rock című könyve. A kötet a Romantikus Erőszak addigi történetét taglalja, de nem maradhatott ki belőle a hazai skinhead színtér és a nemzeti ellenállás történetének feldolgozása sem, utóbbiak természetesen Balázs nézőpontjából. 
2008 őszén a Délvidéken és a Felvidéken is betiltották a zenekar koncertjeit. Ez utóbbi, a Dunaszerdahely melletti Nagyudvarnokra meghirdetett fellépés egybe esett a helyi DAC és a pozsonyi Slovan közti futballmérkőzéssel, ahol csuklyás kommandósok minden ok nélkül rátámadtak az egyik magyar szektorra. A zenekart Komáromban feltartóztatta a szlovák rendőrség.
2009 tavaszán az együttes tizenötödik születésnapját egy népzenei hatásokkal átitatott,
lendületes albummal és egy, a Wigwamban tartott teltházas koncerttel ünnepelte. Március 15-én 8000 ember előtt játszottak a Blaha Lujza téren megrendezett tömegtüntetésen. Áprilisban Schuster Lóránt (P.Mobil) meghívására Tiszaeszláron léptek fel az 1882-ben rituális gyilkosság áldozatául esett Solymosi Eszter emlékére szervezett rendezvényen. 2009 nyarán a rendőrség letartóztatta a csapat régi barátját Budaházy Gyurit. A hazafit terrorcselekmények elkövetésével gyanúsították. 2009 augusztusában az együttes egy jégtörő hajó fedélzetén villámkoncertet adott a Duna váci börtön előtti szakaszán. Itt tartották fogva akkor Gyurit. Nem csak a börtön előtt, de a visszaúton az Árpád-hídtól a Petőfi-hídig is a banda dalaitól zengett a Duna mindkét partja.
Ezidőtájt jött ki Sziva Balázs Futballháború című második könyve, amely a gyalázatos dunaszerdahelyi eseményeket dolgozza fel. A szerző ebben a kötetben arra vállalkozott, hogy a szurkolótáborok, valamint hiteles dokumentumok segítségével összeállítsa a dunaszerdahelyi rendőrattak valódi történetét. 2009 őszén Balázst, akit 1956-os Magyarok Világszövetsége, társszervezeteivel, a Corvin-közi Bajtársi Közösséggel és a Pongrátz Gergely által alapított 1956-os Pesti Srác Alapítvánnyal egyetértésben az '56-os forradalom 50. évfordulójára kiadott 56-os emlékéremmel tüntette ki. Ezt az elismerést olyanok kapták, akik a kétezres évek közepén következetesen küzdöttek a szemkilövető hatalommal szemben. Balázs úgy döntött, hogy ezt a kitüntetést a rezsim által bebörtönzött politikai foglyoknak ajánlja fel. 2009 vége felé, a zenekar szerepelt a Reményadók címmel megjelent válogatás lemezen, amire a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom felkérésére készítettek egy-egy nótát nemzeti érzelmű előadók, akik ezzel az ifjúsági szervezet Remény Háza Programját segítették és népszerűsítették.
2010 tavaszán Keménymag címmel érkezett az újabb sorlemez, és egy dalt adtak a Nemzeti Érzelmű Motorosok Trianon 90 című válogatás CD-jére, amelyre a kormorános Koltay Gergely és Szűts István is írt egy számot „Egy Régi Óra” címmel, melyet több énekes és a Kormorán együttes közösen adott elő és amelyben Sziva Balázs is hallatja a hangját. Június 5-én, a megszokott felvonulás mellett nagyszabású emlékkoncertet szervezett a HVIM, és a Magyar Rock Nemzeti Egylet, melynek keretében egész nap 16 hazai nemzeti rockzenekar, köztük a RomEr zenélt, a - Sziva Balázs ötletére - a városligeti Királydombon fölállított színpadon. A két évtizedes múltra visszatekintő rockzenei magazin, a Rockinform júniusi számának címlapján is a banda szerepelt és két oldalas riport is olvasható volt a határontúli magyarlakta területeken is kapható újságban. Szeptemberében új videóklippel jelentkezett az együttes, amelyet az 1956-os szabadságharc névtelen utcai harcosai előtt tisztelgő Előre Mind Pesti Srácok című nótájukhoz forgattak, amely egy a magyar ügy bukása után Itáliában született induló, magyar változata. A két helyszínen, a kiskunmajsai 56-os Múzeumban és a Csepel Művek területén forgatott kisfilmben 56-os felkelőkként tűnnek fel a zenekar tagjai, de fontos szerephez jutott egy korabeli Pobeda gépkocsi és egy T-55-ös orosz tank is. 
2011 elején az Archívummal készítettek egy jótékonysági split anyagot, majd egy akusztikus válogatás album és néhány tagcsere után, 2012 őszén már a nyolcadik sorlemezük jelent meg Mindörökké Magyarország címmel.

RPG

Soproni hc/metal zenekar.

Táncos Zoltán-basszusgitár,
Sörtély 'Söri' Attila-ének,
Kiss Dávid - gitár,
Bodoki Péter - dob

S 

 
Scourg of God (S.O.G.)

Békési projekt volt, a Gungnir és a Titkolt Ellenállás tagjaiból alakult.

 
Semmi Közöd Hozzá (SKH)

Hatvani skinhead banda volt az 1980-as években. Tagjai:

 • Fecó, basszus

Sigó Skins

Szigetvári zenekar volt. Tagjai:

 • Kaszper Gyula, ének
 • Bodor Ákos, basszus
 • Szabó Tamás, gitár
 • Balogh Tamás, dob

Sik-Oi

Ezt a nevet 3 zenekar is választotta, a budapesti 1988-ban oszlott fel. Tagjai:

 • Dabrózki Zsolt (Dabró), ének
 • Nagy Ferenc (Buga), dob
 • Gál Flórián, basszus
 • Nyúl József, vokál
 • Erdélyi Attila, gitár

A miskolci zenekar 1989-ben átalakult, 1994-ben nevet váltott. Tagjai:

 • Feri, gitár, vokál
 • Szecsa, basszus
 • Attila, dob

A hódmezővásárhelyi zenekar a Hyde Park előde volt.

Skanzelizé

Fővárosi ska zenekar volt az 1980-as években. Tagjai:

 • Tomay Dávid, basszus
 • Bak Attila, szaxofon
 • Túri Melinda, vokál
 •  ??? Tünde "Szindi", vokál
 • Sóki Zsolt "Terry", gitár
 • Vaszi Zoltán "Vanek", ének

Skin Doctors

1996-ban alakult, Daru első zenekara volt.

Skindróma

Kazincbarcikai együttes volt. Tagjai:

 • Aleva István, gitár
 • Döbi, gitár
 • Nagy F., dob
 • Tóth Laci, ének
 • Varga Zsolt, basszus

Stormtrooper 28 - ST28

Zenei projekt volt, ismert zenekarok feldolgozásait játszották. 2015-ben alakult, 2017 április 8.-án volt a búcsú fellépésük.

Stratégia

A Stratégia zenekart két kamasz fiatal alapította 1996-ban Hódmezővásárhelyen. Minimális hangszeres tudással, az akkori nemzeti rock zenekarok (pl. Egészséges Fejbőr, Oi-kor, 88-as csoport, Mos-Oi), dalainak betanulásával kezdődött minden. Kicsit később már saját dalok születtek és 2000-ben megjelent a Stratégia első albuma "Láss tisztán" címmel. Az akkori Bikini stúdióban felvett anyag zeneileg és tartalmilag is magán hordozza a korabeli OI és punk zenekarok stíluselemeit. Csak kazettán jelent meg.
2002-ben rögzíti a banda "A végzet kardja" című lemezt amely zenei stílusában már jobban közelít a heavy metal műfaja felé, de azért tartalmaz még korábbi lemezre jellemző hatásokat. Az anyagot egy helyi stúdióban rögzíti a csapat, amely minősége sajnos elmarad a korábbi albumhoz képest, ami azért is sajnálatos, mert vannak rajta olyan, dalok melyek jobb minőséget is megérdemelnének. Bizonyos körökben (főként a skinhaed szubkultúrában) kezd ismerőssé válni a Stratégia neve.
Több koncert ad országszerte és rendezvények szeplőjévé válik a banda a következő években, persze underground jelleggel, ám a dalírás elmarad és a számos tagcsere odáig gyengíti a zenekart, hogy egészen 2007-ig semmi különleges nem történik kivéve, hogy majdnem Böhse Onkelz tribute bandává alakulnak át 2006-ban.
Fordulópontot hoz a csapatnak 2007 vége és 2008 eleje, amikor is kialakul az új felállás a bandában. Három új dal születik, amelyek rögzítésre is kerülnek egy kislemez formájában melynek címe "Népek tavasza".
Nincs tovább tétlenkedés, beindul a dalírás és 2009-ben megjelenik a "Változás szele" című nagylemez, ami stílusában vegyíti a hagyományos metal zenét power metal, néhol progresszív elemekkel. Jó visszhangot kap a lemez, újra koncertezik a banda és kezd a köztudatba kicsit visszakerülni. A Kárpátia zenekar előtti fellépéseknek is köszönhetően az ország egyre több pontján megismerik a zenekar nevét.
2010-ben készít a Stratégia a trianoni békediktátum 90-k évfordulója alkalmából egy emlékdalt "Elhallgattatott" címmel, amely csak digitális formában jelenik meg. A 2010-es év basszusgitáros poszton hoz még egy tagcserét a csapatnak.
2012-ben rögzíti a banda Szolnokon a Denevér stúdióban a soron következő negyedik nagylemezét „Vérzik e föld” címmel, ami zeneileg és megszólalásában is az eddig legjobban sikerült anyaga a bandának. A Vérzik e föld lemez 2013 február 11-én jelenik meg a Hadak Útja kiadó gondozásában Hammer terjesztéssel. Ekkor jelenik meg a Stratégia első hivatalos videoklipje is az "Örökség" című dalra.

Szappangyár (Soap Factory)

NS grindcore zenekar volt. Ez volt a 2006-ban alakult Pushing Onwards elődje. 2005-ben működött pár próba erejéig, fel is vettek pár számot, mivel a dobos nem igazán vált be, másikat kellett keresni, erre ráment egy év és új névvel, már kevésbé grindcore-os témákka és értelmesebb dalszövegekkel folytattuk, ez lett a már említett Pushing Onwards.
Felállás:
O. - ének
M. - gitár
Z. - dob

Szebb napok

2009-ben alakult  hazafias oi zenét játszó zenekar. Később nevet és stílust váltotottak.
Fábián "Laci" László-Ritmusgitár
Király "Tokesz" Benjámin-Dobok, keverés
Lotz Dani-Szólógitár
Cinege "Cinidrás" András-Basszusgitár, vokál
Mátray Botond-Ének, Dalszöveg
Dobok (2013-tól) : Bordi Csongor

Székely Vér

Erdélyből származó székely kopaszok zenekara, amely 2010-ben alakult. Tagjai:
Bordi Csongor – dob
Vincellér Zoltán – gitár
Fábián Zoltán – ének, basszus

Sziva Balázs és a szent suhancok
A Romantikus Erőszak frontemberének 2011-ben alakult, a ’80-as, ’90-es évek fordulójának magyar bőrfejű himnuszai előtt tisztelgő feldolgozásbandája. A csapat nevét egy, az 1956-os magyar szabadságharc idejéből eredő szleng kifejezés adta, amit a szovjet Vörös Hadsereggel szembeszálló fiatal fegyveres felkelőkre használtak. Tagjai: Sziva Balázs (ének), Klopcsik László (gitár), Kovács Richárd (basszusgitár), Major Szabolcs (dob). Első koncertjüket Szegeden tartották. A megalakulás évében jött ki a bemutatkozó lemezük, amelyet 2013-ban követett a második albumuk. 2012 januárjában, az első albumuk lemezbemutató koncertjének különleges vendége Ken McLellan, a Brutal Attack legendás énekese volt, akivel a Rock Against Communism című klasszikust adták elő közösen.

Szkítia

Két zenekar is használja ezt a nevet az egyik skinhead zenekarként kezdte a másik Kormorán féle folk rockot játszik.

T 

Tar Had

Fővárosi oi banda 2007-ben alakult. Ének- Pufi Tomi

Tar Liliomok

1991 végén alakult fővárosi skinhead banda, amelyben Sziva Balázs énekelt. Koncertjük soha nem volt, de egy négy számos demót készítettek, amelyről rövid írás jelent meg a Pannon Bulldog utolsó számában.1992-ben egy daluk felkerült a Pannon Bulldog által kiadott Ferencváros Front válogatáskazettára, amelynek A oldalán külföldi, B oldalán pedig magyar skinhead együttesek foci témájú dalai szerepeltek. Tagjai:

 • Balázs, ének
 • Lacos, dob
 • Pepe, gitár
 • Viktor, basszus

Tars-oi

2007-ben alakult zenekar.

TBC TV

Toi első zenekara volt.

The Beast Among Us

A Levédia tagjaiból 2013-ban alakult együttes.

The Shane

1993-ban, csak nagyon rövid ideig létező, csupán néhány próbát megért budapesti együttes, melynek Sziva Balázs volt az énekese. A bandát az ír folk/punk zenét játszó Pogues énekeséről, Shane MacGowanről nevezték el. Zenéjükre a Pogues mellett legnagyobb hatással az ír és skót tradicionális balladákat és kocsmadalokat játszó magyar MÉZ nevű együttes volt, amelynek Lónyay utcai klubjában többször megfordultak az Archívum korai tagságával egyetemben.

There's No Truth

Az Utolsó Védvonal tagjaiból 2013-ban alakult Hard Core banda.

Töretlen Hittel

2016-ban alakult fővárosi RAC zenekar.

Turul

Erdélyi skinhead zenekar.

Turul nemzetség

2006 nyarán Marosvásárhelyen létrejött a Turul zenekar. Rengeteg tagcserét követően 2010 júliusában a jelenlegi felállás alakult ki Turul Nemzetség néven. Zenéjükkel a magyarságtudatot szeretnék felébreszteni és erősíteni,szövegeinkben a múlt és jelen vívódásai egyaránt megtalálhatóak. Tagok:Bakos Réka: basszusgitár,énekHarmath Laura: harmonika Németh Zsolt "Felhő": dobok Séra István: gitár,ének Németh Ferenc:gitár

U 

Új Hajnal 

Dudi alapította 1996-ban a -Rohamosztag, Oi-kor, Független Adó- tagjaiból.

 • Dudi, ének
 • Yoda, bass
 • Gyuri, dob
 • Bundi, gitár

Új Rend

Dunántúli együttes volt az 1990-es évek közepén. Jelenleg egy egri zenekar használja ezt a nevet.

Üldözési Mánia


Pécsi-mohácsi Punky-Oi! zenekar volt. Tagjai:

 • Captain Steve, ének
 • Ernő, ének
 • Golyó, basszus
 • Lapát, dob
 • Peti, gitár

Utolsó Védvonal

2008 elején alakultunk, de a tényleges működés pár hónapra rá, április-május környékén indult be (ekkori felállás: Dani (ének), BuBu (Dob), Gergő (Gitár), Gábor (Basszusgitár)). Májusban zajlott le az első koncertünk, ami egy zártkörű buli volt, és 1 saját szám kivételével csak feldolgozásokat játszottunk. A felmerülő problémák miatt tag-, és posztcserék történtek, így sikerült elérni a zenekar első szilárdabb felállását 2008 októberében. Gábor a basszusgitáros posztról átment szólógitárosba, majd a helyére október elején Fritz került. Ezután 2-3 héttel zajlott le az első "igazi" bemutatkozó koncertünk Kapuváron. Miután lezajlottak a bemutatkozó koncertek, március végén kiadtuk a demónkat "Sarokba szorítva" címmel, majd ezt követően ismét változás állt be a zenekarban, immáron 4 fővel folytattuk tovább a működésünket. 2011-ben megjelent 2. anyagunk  az „Egységben az erő 2.” splitlemezen, majd 2013-ban kiadtuk első nagylemezünket „Európa alkonya” néven.  A kiadott lemezeken kívül ezeken a támogatói, illetve válogatáslemezeken szerepeltünk:
Segíts Te Is!!! (2009)
100% Magyar vol. 2. (2010)
SONS OF EUROPE - Live in Hungary 2010.08.28. (2011)
 Sons Of Europe - Side By Side - Compilation Volume 1 (2012
Archívum - A tribute (2013)
Segíts Te is!!! vol. 2. (2013)

V 

Vádló Bitófák

Erősen keresztény, hungarista zenekar az Kiskunságból, zavaros szövegekkel.

 • ének, basszus: Daru
 • gitár: Slash
 • dob: Jácint

Vanguard

2010-ben alakult zenekar.

Pigi - dob

Adri - ének

Gábor -gitár

Blöki - bassz

Valhalla

1995-ben alakult NS skinhead zenekar volt, közösség elleni izgatás vádjával eljárás indult ellenük, felfüggesztett börtönbüntetést kaptak, néhány számukat betiltották..Tagjai:

Jabba - ének, basszusgitár
Zoli - gitár
Laci - szólógitár
Fecó - dob
A bandában megfordultak zenészként még: Kováts Balázs (dob), Pepe (ének), Sebestyén Ákos (dob), Nagy Attila (basszus)
Védőosztag
A védőosztag 2008 februárjában alakult egy baráti társaságból. A saját megnevezésükben: Alba Regia NSHC. A kezdeti sok koncerteket félbe szakította a karhatalom keze. De ezekben az időkben sem adták fel azt, hogy a zenén keresztül szóljanak a fiatalsághoz. Megjelent daluk a 100% Magyar 2. válogatáslemezen, majd 2011 év végén kiadták a Gungnírral közös split lemezüket "Üldözött igazság" néven. Ezen már 7 dal hallható tőlük, majd 2013-ban a Segíts te is Vol. 2 válogatáslemezen jelent meg egy újabb daluk. Az évek folyamán több tagcserén is átesett a zenekar de a zenekar lelke mindig ugyanaz a 3 ember volt, van és lesz. Jelenleg basszusgitáros hiányuk van, de készülőben van az újabb lemez.

  

Vendetta

2000-2010 között aktív zenekar, elsősorban hatecore stílust képviselő csapat, de a Skrewdriver feldolgozásokat tartalmazó lemezen a RAC stílus volt jellemző.
Tagok:
 • Rajcsi - ének
 • PPH - gitár
 • Yoli - bassz
 • Robi -dob

Végítélet

2008-ban alakult NSHC együttes.

Végső Megoldás

Oi! zenekar volt.

Vér Kötelez

2006-ban alakult pécsi zenekar.

Vérszerződés


1992-ben alakult, Sopronban. A kezdeti felállást több tagcsere is követte az évek során, emiatt a banda mára már nem tekinthető soproni székhelyűnek.
Alapító felállás:

 • Geri, ének
 • Gábor, basszus (1996-tól gitár, a zenekar tagja 2001-ig)
 • H.Balázs, gitár (a zenekar tagja 1992-1996)
 • Márk, dob (a zenekar tagja 1992-ben)
 • jelenlegi felállás:
 • Geri. ének
 • PPH - gitár (2002 óta)
 • Hando - basszus (2008 óta)
 • Cipős - dob (2008 óta)
 • Ymir - gitár (2010 óta)

A zenekarban az évek során tagok voltak még:
Thomas (dob,1995-2006), Cobi (basszus,1997-2007),Balu (basszus,1996-1997), Málnás(dob,1993-1995), Minya(gitár, 2003-2004), Jabba (dob,2006-2008), K.Geri(dob,2008).


Vérvád

RAC zenekar.

Viszonylagos Kisebbség

A kazincbarcikai Skindróma együttes utódja volt, 1994-ben oszlott fel. Tagjai:

 • Paja, ének
 • Varga Zsolt, basszus
 • Zade, gitár
 • Zoli, ének

Voice of Justice

Fővárosi NSHC zenekar.

 • K - ének
 • B - Bass
 • M - gitár
 • G - dob

W 

W.A.R.

Pécsi zenekar a Flage of Hate tagjaiból alakult.

Waffen SS

1995-ben alakult békési együttes volt.

Wanted

1994 és 1995 között működő hódmezővásárhelyi zenekar volt. Tagjai:

 • Farkas Attila, gitár, vokál
 • Idei Krisztina, ének
 • Joó Renátó, basszus, vokál
 • Szabó Zoltán, dob
 • Tóth Csaba, ének

Werwolf

Drogos egri punkok alapították az ns mozgalom lejáratására.

White Warrior

Pécsi nsbm/nshc zenekar volt.

Schali - ének
Bóji Tamás - bassz
Zalán - dob
Győr Attila - gitár

Worst Nightmare

2001-ben alakult nyugat-magyarországi NSHC zenekar.

Minya - gitár
Pityke - bassz
Dagadt -ének
Peti -dob

Z 

Zivatar Előtti Fülledtség (ZEF)

1987-ig létező fővárosi Oi! zenekar volt. Tagjai:

 • Apu, gitár, ének
 • Győzőke, gitár
 • Bana Robi, dob
 • Kreisz Gyuri, basszus

Zil


Budapesti Oi! zenekar volt az 1980-s években. Tagjai:

 • Őrmester, ének
  
  

Zsenti

RAC zenekar volt

Együttesek

2010.10.15. 18:05

24. Óra

Rövid életű fővárosi zenekar volt. Tagjai:

 • Thory, gitár


2yt4u

Feldolgozásokat játszó Dunántúli együttes.


88-as Csoport

1984-ben a CPG tagjaiból alakult szegedi Oi! együttes volt. 1989-től a megszűnéséig punk zenét játszott. Bőr 1988 végén szállt ki az együttesből. Tagjai:

 • Nagy Gyula (Görény), gitár
 • Tátrai János (Tátó) basszus
 • Zemkó Zoltán (Patkány),dob
 • Kocsis Tibor (Bőr), ének

Később csatlakozott tagok:

 • Kránitz Tamás (Toffi), gitár
 • Varga Zoltán (Takony), basszus
 • Hunyadi Zsolt, dob

A 

A Cég

Fővárosi ska banda volt

A csinovnyik halála

A zenekar 1994 októberében alakult, eredetileg punkzenekarként. 
Angyal Gábor - ének
Molnár "Joe" Balázs -dob
Szívós Csaba - gitár
Mivel nézeteik nem illeszkedtek az akkor már baloldali ideológiákat valló színtérbe, így rövidesen szakításra került sor az akkori szcénával. (1995-97)
Következő felállásban csatlakozott Csaba helyén
Talabér Péter - gitár
Jóna Tibor - basszusgitár.
Ez a felállás 1999-2000 között volt aktív. A zenekar itt már kifejezetten a nemzeti vonalat képviselte. Néhány elvesztegetett év után 2010-ben, Joe halála után ismét felvették a fonalat, és új felállásban
Angyal Gábor - ének
Talabér Péter - gitár
Gabi - Basszusgitár
Török András - dob
koncertezni kezdtek, valamint új lemezt adtak ki.

Abortusz

Pécsi RAC zenekar volt. Tagjai:

 • Gróf Balázs, gitár
 • Mahó Péter, basszus
 • Paár Gyula, dob
 • Trauninger Zoltán, ének

A.C.A.B.

RAC zenekar volt. Tagjai:

  Illés Miklós, ének
  Tóth Csaba, gitár
  Kovács Gábor, basszus
  Pocok, dob

Agresszor

Rövid életű nagykőrösi együttes volt. Tagjai:

 • Kisbakter, ének
 • Mobil, dob
 • Nudli, gitár
 • Vasutas, basszus

Adolf Hitler Oi! Band (A.H. Oi! Band)

1984-ben alakult Tatabányán ez a duó. A Fehér Virágok együttes egyik őse volt. Bőrke:"a névválasztásnak sok köze nem volt a mai értelemben vett NS irányhoz.Mint akkoriban sok más underground banda,mi is úgy voltunk,hogy tele lett a tökünk a köcsög komcsi bandával és egy ilyen név látszott a leginkább "polgárpukkasztónak".

Agresszív Fellépés

Rövid életű RAC zenekar.

Ahonnan Nincs Visszaút (ANV)

2000 körül alakult RAC zenekar.

Lonsdale - ének
Kölyök - gitár
Derek - bassz
Masina - dob

Akarat Diadala

2008-ban alakult RAC zenekar.

Kántor - gitár
Zoli - ének, bassz
Szkele - dob

Akció brigád

Győri punk/új hullám együttes volt amelyböl az LK-Beat alakult.

Akció Egység

1990-ben alakult Egerben. tagjai:

 • Fecó, basszus, vokál
 • Joe, dob, vokál
 • Karesz, gitár, vokál
 • Toi, gitár, ének

Alakulat

Soproni zenekar volt.

A.L.T.

1992-ben alakult Mohácson. Neve a három alapító tag nevének kezdőbetűiből származik (Attila, Lapát, Tivadar). 1 év után feloszlottak. Tagjai:

 • Kovács Ernő, ének
 • Lapát, dob
 • Nagy Attila, basszus
 • Tivadar, gitár

Anti Talentum (Anti-T)

Zorán első zenekara, ekkor még punk zenét játszott, de később is dolgozott fel ettől a zenekartól számot.

Arbeit Macht Frei (A.M.F.)

Az 1990-es évek közepén alakult, rövid életű budapesti zenekar volt. Egy ideig az Archívum is használta ezt a nevet.

 • Kokó-ének

Arcvonal

2004-ben alakult RAC zenekar.

Arrow Cross
 
2004-2008 között aktív RAC-zenekar, két nagylemez és egy split CD köthető hozzájuk. Az énekes kiválása után az angol Brutal Attack énekesével, Ken McLellannal készítenek felvételeket.
G - ének
Y - gitár
P - basszus
J - dob
Apartheid
Miskolci együttes volt a '90-es évek végén.

 

Áprilisi Hóesés

Az első egri Oi! együttes, 1985-ben alakult. Tagjai:

 • Toi, gitár

Árpád Hős Magzattjai

2013-ban hozta létre ezt az akusztikus projektet Szíva Balázs.

Árpád Vére

A zenekar 2009-ben alakult. NS/OI zenét játszunk.A zenekar jelenlegi tagjai:

Csonti (ex-Magna Hungária)
Jenő (ex-Hunor ex-Nimród )
Bandi ( ex-Tarhad W.A.R. RADICAL )
Norbi (ex-Radical

Archívum

Az első magyarországi NS rock együttes 1992 nyarán alakult meg, népszerűségük csúcsán betiltották, azóta újjáalakult, de ma már inkább csak stúdió zenekarként működik.

Az eredeti felállás:
Miki - ének
Jabba - Gitár
Borczy - basszusgitár, vokál
Szuszi - Dob
Később:
Borczy - basszusgitár, ének
Jabba - dob
Yoli - gitár

B 

Backstab

Fővárosi nspunk/nshc együttes.

  • Zoli - bassz
  • Bence - ének
  • Gergő - dob
  • Edu - gitár

Bajonett

Jabba (Archívum, Valhalla) önálló, egyszemélyes projektje. A 100% magyar II. válogatás lemezen jelent meg egyetlen száma.

Bakancsok és Tar fejek
2006 nyarán egy stúdiófelvételre összeállt csapat. Tagjai: Sziva Balázs - ének, Talabér Péter - gitár, Kovács Richárd - basszusgitár, Felhő - dob. A 88-as Csoport Orosz tél című számát rögzítették a BHS Service gondozásában, az 1956-os szabadságharc 50. évfordulójára megjelent Hősök vére válogatás CD-re.

Ballagó Idő

A zenekar 1989-ben Győrben alakult. Elődje a Neo-Nárcisz 1985-ben a radikális és az akkori állam ellen irányuló dalszövegei miatt a győri városi redőrfőkapitányságon fejezte be működését. Tagjai közül Fecó-ének,Vendi-dob és Bélás-gitár Dekadens, majd Romantic Front néven alakitott zenekart, mig Dajer (ex Auróra énekes,-itt basszusgitáros) disszidált. 1989-ben Manu-gitár és Tibi-basszus-sal kiegészülve jött létre az a "klasszikus" Ballagó Idő felállás amely 1990 nyarán rögzítette első demóját Budapesten Gönczy Gábor stúdiójában "Régi Vágyak" cimmel. Még ugyan ebben az évben koncerteztek a Petőfi Csarnokban az Oi-kor és a Független adó zenekarokkal. 1991 februárjában készült el a zenekar második demója, amely félhivatalos formában 14 éven keresztül kazettán, végül 2005 augusztusában a Rockworld gondozásában, Vedres Joe által újra kevert változatban néhány bonusz dallal kiegászitve Cd-n is napvilágot látott. A felvételen vendégként közreműködik az akkor még teljesen ismeretlen Janza Kata is.1991 tavaszán és nyarán rendszeresen felléptek a Viking klubban az Akcióegység, Fehér Virágok, Egészséges Fejbőr, Mecsek Alja Skins zenekarokkal, majd 1991 augusztus 25-én Győrben közösen adtak búcsúkoncertet az Egészséges Fejbőr-rel. Néhány nappal később a Fecó és Manu külföldre távozott. Azóta a Ballagó Idő dalait több hazai oi és nemzeti rock-ot játszó együttes is műsorára tűzte.

 • Bélás, gitár
 • Fecó, ének
 • Manu, gitár
 • Tibi, basszus
 • Vendi, dob

Balsors

2011-ben alakult nemzeti rock zenekar.

Barrikád Skins

Nagykőrösi Oi! együttes volt. Tagjai:

 • Nándi, gitár, ének
 • Zorán, gitár
 • Gatya, dobok

Bois

A zenekar 2010-ben alakult, igazából egy poénnak indult csak... az alapítók Bakter, Celeb, a Radical Hungaryból, Yoda, és Ceka a Magozott Cseresznye, Fejbőr formációból..csináltak egy 5 számos demót, aztán 2011-ben elkészítették az első lemezt ( OI bOIs) címmel. A lemez felvétele előtt csatlakozott Csajszi a Kárpátiából, így a lemezen már két gitár, basszus, dob, ének felállásban játszanak. 2012-ben Bakter, és Celeb kiszállt a zenekarból. Baktert Arab Csabi a Cseresznye-Fejbőr dobosa váltotta fel, Celebet pedig Ceka próbálja pótolni mint énekes. Mielőtt a második lemezhez hozzáláttak kiszállt Csajszi (megélhetési) és Arab (egészségügyi problémák miatt).
Jelenleg trióban zenélnek, Bigi (OI-kor, Óbudai fiúk meg a Ramón) dob, Yoda basszus ének, Ceka gitár ének felállásban. Májusban jelenik meg második albumuk "QRVA JÓ UNIÓ" címmel...

Bofors

Dunántúli NSHC zenekar.

Zalán - ének, gitár
Lóri - dob
Bóji - bassz

Boldog Idők

Szegedi ska együttes volt.

Bombs Not Food

A Pushing Onwards HC projectje.

Boxers

2009-ben alakult fővárosi zenekar.

Brave Skins

1986-1987-ben működő hatvani skinhead zenekar volt. Tagjai:

 • Fecó, basszus
 • Karesz, gitár

C 

Célpont
1993-ban alakult, rövid életű budapesti együttes. Tagjai: Sziva Balázs - ének, Mrázik Zoltán – basszusgitár/ének, Blöró - gitár, Dohy Péter - dob. Néhány próba után, amelyeken Bundi (Rohamosztag) is feltűnt, a zenekar Ziki bevonulása miatt megszűnt. Nem sokkal később Balázs és Peti megalapították a Romantikus Erőszakot.

Charley Angyalai

1991-1992-ig játszó miskolci Oi! zenekar volt. Tagjai:

 • Attila, dob
 • Feri, gitár, ének
 • Szabolcs, basszus

Cigány Ritkító Bizottság (C.R.B.)

Fővárosi zenekar volt, koncerten nem vettek részt, egy próba-felvételük készült el. Tagjai:

 • Csaba, gitár
 • Attila, dob
 • Jani, ének

Coldwell

Neofolk zenei projekt.

CS 

Csendes éj

Az Elit Osztag őse volt.

Csibészek

Tatai duó volt, humoros szövegű dalokat és Fradi-nótákat énekeltek. Tagjai:

 • Gergi Attila, ének, gitár
 • Lipi, ének, gitár

Csillag Sólyom

2010 Szeptemberében alakult nemzeti rock együttes.

 • Mazula Imre -ének
 • Czimmer János - bassz
 • Fábián Attila - dob
 • Szilágyi Attila - gitár
 • Varga Judit (Jucus) - vokál
 • Zorán - ének, vokál, szellemi segítő

Csizmás Kandúr

A Csibészek tagjaiból alakult ska zenekar volt.

Csontfej

Az első hazai SXE NSHC zenekar volt.

Cocain Rohamosztag (CR)

Alaptagok Kovács Péter (Kopé) szológitár Szilágyi László (Szilas) dob /ők már nem élnek/ Frecska Jenő (Jenci) ének szöveg Kertész László (Kecsó) vokál show és szervezések ezen kívűl tag volt még Diana gitár és Rupaszov basszus rövid ideig. A '80-as évek elején alakult, fellépett a Meggyfa utcai koncerten 1983 02. 19.-én

D 

Dekadens

A Neonárcisz nevű együttes utóda volt 1987-1988-ig. Tagjai:

 • Fecó, ének

Déli Brigád

Szentesi zenekar volt.

Déli Harangszó

Székesfehérvári nacionalista zenekar volt.

Déli Terror

Lapát egyik zenekara. Többnyire feldolgozásokat játszanak.

Divizíó 88

Betiltott skinhead zenekar, a tagjait a szövegeik miatt elítélték.

Dr. Martens Skin Band

Budapesti zenekar volt. 1984-től 1989-ig működött. Tagjai:

 • Czimmer, basszus
 • Diósi Tamás, ének
 • Gyarmati László, dob
 • Heuschmidt László, gitár

Divizió Hungary

2017-ben alakult, feldolgozásokat játszó együttes.

Dr. Skinhead

1987-1988-ig játszó egri, hatvani Oi! banda volt. Tagjai:

 • Fecó, basszus
 • Joe, dob
 • Maffi, ének

Dr. White Death

1996-ban alakult nagykőrösi zenekar volt. Tagjai:

 • Náncsi, gitár
 • Nudli, ének

Dühös Elvtársak

A Dühös Elvtársak zenekar 1986-ban Komáromban alakult "hivatalosan",bár a dalok egy részét még 1985-ben készítettük.A banda a Pálcika(1982-1984) és AH-Oi! Band(1984-1985) csapatokból alakult.Az "alapító atyák" Gergi Attila(gitár-ének),Berki "Bőrke" Sándor(dob) voltak.Kisvártatva csatlakozott hozzánk még Kiss "Kutya" József (ének) és Szeniczei Andor ( R.I.P.) (basszusgitár).Az általunk kedvelt zenekarok a nyolcvanas évek angol Oi! bandái voltak és mi is valami hasonlót szerettünk volna csinálni. Lemezről értelemszerűen szó sem lehetett, a próbatermi felvételek viszont szépen terjedtek, ennek köszönhetően sokan megismerték a mára már 'kultikussá vált' nótáinkat. ( Sakk-Matt, Kocsmadal, XX. század, Olyan vagyok...etc. ) Nevezetesebb fellépéseink: Total '87 ami egy jól sikerült punkfesztivál volt Süttőn az akkori magyar színtér és a nyugatnémet Genossen részvételével. A Petőfi Csarnokban szervezett punkfesztivál volt a zenekar utolsó fellépése de ezen a bulin már Fehér Virágok néven játszottunk, mivel a hatalom nem engedett színpadra Dühös Elvtársak néven.Hivatalosan soha nem szűntünk meg,csak pihent a banda.A tagok más bandákban ( ska,hardcore) zenéltek továb. 2002-ben felélesztettük a zenekart pár koncert erejéig, ekkor Lipi (CsizmáSKAndúr, PASO) segített basszusgitáron.2009 táján csatlakozott hozzánk Járóka Dani (basszusgitár).2010-ben rögzítettük és kiadtuk szerzői kiadásban a régi nótákat,plusz egy frisset.A banda jelenleg is aktív és készülnek az új dalok.

E 

Edikó

Rövid életű keményebb zenét játszó együttes.

Vanek - ének
Lovasi - gitár
Giczi Egon- bassz
Balázs - dob

Egészséges Fejbőr

1986-óta játszó fővárosi együttes. Tagjai:

 • Czimmer, basszus, vokál
 • Zorán, ének, gitár
 • Vörös, dob 1986-ig
 • Apu, dob 1996-ig
 • Rita, hegedű 1990-1991-ben
 • Hauke Ottó, zongora 1988-ban
 • Bankó Attila, dob

Egoist Pride

Az Indulat előde.

Elit Osztag

Komáromi-szőnyi punk banda volt, Csendes Éj néven alakult 1985-ben. Több külföldi skin számot is játszottak magyar szöveggel. Szúnyog és Bőrke hatására kezdtek HC-t játszani. Karó még a stílusváltás előtt átment a Fehér Virágokba. Tagjai:

 • Bőrke, gitár
 • Csicskás, ének 1986-ig
 • Karó, dob
 • Levi, ének
 • Szúnyog, basszus

Endlösung

Tiszafüredi együttes volt.

Erő és megtorlás

2008-ban alakult rövid életű zenekar.

Lapu - ének
Sátor - bassz
Kasza - gitár
Sanyi - gitár
Ricsi - dob

Erőltetett Menet

1994-ben alakult fővárosi zenekar volt.

 • Benkő Tibor - ének
 • Rózsa Gy. - gitár
 • Kálló Tamás - Gitár
 • Faragó Péter - Bass, vokál
 • Molnár Balázs - dob

F 

Fals

A zenekar 1984-ben alakult. Kezdeti, kissé bonyolult, Madness hagulatú zenéjük átalakult, mikor néhány tagcsere után 1986-ra kialakult a klasszikusnak mondható felállás. Szervezői a "TáncŐrület" nevű programnak, amely 1986-tól nagy gyakorisággal került megrendezésre a Petőfi Csarnokban, s a Csillagfény Disco mellett a PeCsa második leglátogatottabb eseménye volt. Saját klubjukban az "á la ska klubban" - melynek az angyalföldi József Attila Művelődésiház adott otthont - havi rendszerességgel fergateges hangulatú koncerteken muzsikáltak az akkori időszak ismert ska és Oi! zenekaraival.(Oi!-kor, Skanzelizé, Hangulat, 88-as csoport, Z.E.F. stb.) Nagy hatással voltak a Ladánybene 27 együttesre is, akik az Alaska klubban találkoztak a ska zenével, s ennek hatására alapitották meg később zenekarukat. Tagjai:

 • Tokár Alfréd, gitár,
 • Rádi Sándor, tenorszaxofon
 • Gönczöl József, dob
 • Kiss Marcell, basszus
 • Duba Győző, trombita
 • Pethő Ferenc, ének
 •  ??? Andrea, pozan

korábban -

 • Kiss Tamás, billentyűsök
 • Boda László, ének

Fehérje

Fővárosi Oi! együttes volt az 1980-as évek első felében. Tagjai:

 • Csucsu, basszus
 • Nagy Jani, ének
 • Purák Ervin, gitár

Fehér Jövő

1991-ben alakult jászberényi együttes volt. Tagjai:

 • Cucu, ének
 • Husi, basszus
 • Rexi, dob
 • Robi, gitár

Fehér Őrjárat

1991-1993-ig játszó öttevényi zenekar volt. Később Őrjárat néven összeolvadt a Junkers88 győri zenekar tagjaival. Tagjai:

 • Ratzenböck, basszus
 • Taki, gitár
 • Hóhér, dob

Fehér Terror

1995-1996-ig játszó mátrai zenekar volt. Tagjai:

 • Anti, dob
 • Gergő, basszus, ének
 • Jani, billentyű, gitár
 • Rizsa, gitár

Fehér Törvény

1995-ben alakult mezőkeresztesi együttes, rövid  zenélés után feloszlottak és hosszabb szünet után az énekes ismét életrehívta a zenekart, jelenleg NSHC-t játszanak. Tagjai:

 • Csikkes, basszus
 • Fecó, dob
 • Maci, ének
 • Pogó, gitár
 • Robi, gitár

Fejbőr

Az Egészséges Fejbőr feloszlása után hozta létre Zorán Mazu ösztönzésére, egy lemezt adtak ki.

Fehér Vihar

Klasszikus oi zenét játszó együttes.

 • Sziszi - ének
 • Matu - basszus
 • Gazsi - gitár
 • Gábor - gitár
 • Krisztián - dob

Fehér Virágok

1987-ben alakult tatai zenekar volt. Andor halála után feloszlott. Majd 20 évvel később újjáalakult. Tagjai:

 • Andor, basszus
 • Karó, dob
 • Kutya, ének
 • Gergi Attila, gitár

Felvidéki Ébredés

1992-ben alakult észak-komáromi NS skinhead zenekar volt. Tagjai:

 • Puska, ének
 • Uborka, dob
 • Mókus, gitár

Flag of Hate

Rövid életű pécsi zenekar volt.

Flúgos Futam

Az 1980-as évek közepén a legnépszerűbb ska zenekar volt Magyarországon. Tagjai:

 • Hauke Ottó, billentyű
 • Németh Gergő, szaxofon
 • Purák Ervin, gitár
 • Vörös, dob
 • Zala, basszus
 • Zorán, ének, gitár

Fórum

1977-ben alakult bajai ska együttes volt. A jugoszláv Bijelo Dugme (Fehér Gomb) zenekar hatására fordultak a ska felé.

 • Andrasics István, dob, ének
 • Gay Tamás, ének, billentyű
 • Jaszenovics Iván (†) , ének, basszus
 • Mészáros Zsolt, gitár

Fradimánia
1999-ben a Romantikus Erőszak és az Erőltetett Menet tagjaiból alakult huligán rock együttes. Egy kazettaalbumot készítettek. Dalaik egy részét később a Romantikus Erőszak játszotta és az együttes Fradidrukker című kislemezén is megjelentek.

Frommer Baby

A zenekar 2010. márciusában alakult. Füzy Gyuri, Kovács Ricsi, Kováts Balázs és Sólya András (Bundi) az alapító tagok.Nem egészen egy évvel a megalakulás után, 2011-ben tagcserére került sor, a basszusgitáron játszó Ricsi helyére Gránásy András, Ducó került.A tagok korábban játszottak jópár zenekarban. Ilyenek például, a teljesség igénye nélkül: Független Adó, Oikor, Rohamosztag, Új hajnal, Panzerfaust, Rebellskins, nc38, Valhalla, Nimród, Ediko, Romantikus Erőszak stb.. Ducó jelenleg is játszik az Oikorban és az Óbudai fiúk és a Ramon formációban.Punk és rock and roll alapokra épül a zenénk. A zenekar nevét, Frommer Baby, egy 80-as években működő punk zenekar egyik nótája ihlette, mely egyébként egy magyar feltaláló alkotta fegyver is, 1912-ből.Az alakulás évében készítettünk egy nyolc számos demo lemezt Rock ’n’ oi címmel. A lemez hivatalosan nem került kiadásra, az interneten jutott el az emberekhez.

Front

1995-ben alakult Hódmezővásárhelyi együttes, csak feldolgozásokat játszott.

Független Adó

1989-ben alakult rock'n'roll banda, 1997-ig játszottak. Feloszlásuk után Apu televízió reklámokhoz írt zenét. Tagjai:

 • Apu, gitár, ének
 • Füzy György, dob
 • Kreisz György, basszus, vokál
 • Bankó Attila, dob 1994-től
 • Dallos Tamás. basszus 1994-től

G 

GM 49

1981-ben alakult ska-reggie banda. Tagjai:

 • Birta Géza, dob
 • Deák Gábor, szaxofon
 • Galla Miklós, gitár, ének
 • Gay Tamás, billentyű 1982-től
 • Horváth Csaba, basszus, ének

Gungnir

Békési NS grindcore zenekar volt.

Gusztus

1986-ban alakult egri Oi! együttes volt. Tagjai:

 • Joe, dob
 • Toi, ének, gitár

GY 

Gyorshadtest

1996-ban alakult mátrai zenekar volt. Tagjai:

 • Apci, gitár
 • Gergő, ének
 • Gonosz, basszus
 • Szorcsik Ági, dob

H

Hadak Útja
2010-ben, a Loyalty Records felkérésére létrejött stúdió project. A holnap
már a miénk című albumukon, 12 Skrewdriver balladát lehet meghallgatni magyar nyelven,
a mikrofonnál Sziva Balázs, a Romantikus Erőszak énekese található, de női ének/vokál is színesíti a klasszikus szerzeményeket, amelyeket Vedres Joe – gitár és Hirlemann Bertalan – billentyű játszott fel.

Hajnali fények
Oi! zenekar volt. Ma már inkább nemzeti rocknak mondanánk.

Heldentod

A Hun romjaiból létrejött NSBM zenekar.

Zoltán - gitár
Balázs - dob
Moles - bassz

Huligán

1990-ben alakult nagykőrösi zenekar volt. Tagjai:

 • Nudli, ének
 • Feri, dob
 • Skas, basszus
  Nándi, gitár

Hun

2005-ben alakult egy személyes NSBM project.

Hun Skins

Szentesi zenekar volt, 2011-ben alakult.

Hundrivers

2016-ban alakult formáció. Jelenleg duóként működik.

Retek, ének, gitár
Zalán, dob


Hungarica

A zenekarnak csak annyi köze volt a skinheadekhez, hogy egy darabig Sziva Balázs énekelt benne.

Hunnia

Dél-alföldi Oi! zenekar.

Töci - Ének
Fantomas - Gitárok
Daru - Bass, Ének, Vokál, Versek
Pötyike - Dob
Dr. bubó - Szintetizátor

Hunor

2004-ben alakult fővárosi NS rockegyüttes. A zenéjük különlegessége, hogy pár számot cselló színesít.

Jelenlegi felállás:

Szoki-dob

Misi-ének
Norbi-basszusgitár
Fritz-ritmusgitár
Balázs-szólógitár
PP-cselló

HunterSS

Egyetlen koncertet adó együttes volt.

Hűség

A Hűség zenekar 2001 októberében alakult. A zene dinamikus, Hardcore és Oi zenei alapokkal ötvözve. A dalok a mindennapi problémákra, a drogok elleni küzdelemre, a kizsákmányolásra hívja fel a figyelmet.

Bóji - bassz
Zalán - gitár, ének
Györei Zoltán - dob

Hyde Park

Az 1980-as évek közepén alakult hódmezővásárhelyi együttes volt, először Command-Oi!, majd később Sik-Oi! néven játszottak. Tagjai:

 • Czékus Zoli, gitár
 • Gyalogos, ének
 • Major János, gitár, 1994-től
 • Oláh Ernő, dob
 • Ombodi Zsolt, dob, vokál 1994-től
 • Szücs Tibor, basszus
 • Török Tibor, gitár

I 

 

Ifjú Magyarok Egyesülete

Egy zenei projekt a MIÉP ifjúsági tagozatának tagjaiból és szimpatizánsaiból alakult, egy CD-t adtak ki.

Intim Skin Team

1992-ben alakult szolnoki Oi!-Oi!-HC együttes volt. 1994-től, az énekes kiválása után csak HC-t játszottak. Tagjai:

 • Dugó, dob
 • Gyuri, gitár
 • Szittya, ének
 • Toncsi, basszus

Indulat

Első próbálkozás volt az EgOIst Pride amellyel két szám lett rögzítve
még 2009-ben, ami után meg is szűnt ez a formáció.
Majd 2011 májusában az előző projekt romjain építkezve,
némi stílusváltás után, létrejött Győrben, a jelenleg Indulat néven futó alakulat.

Bérdi - dob
Máté - gitár
Gergő - gitár
Ákos - bassz
Tenger - ének

 

IQ 80

1987-1990-ig játszó r'n'r együttes volt. Tagjai:

 • Csicsi, gitár, ének
 • Gyuri, dob
 • Süni, basszus

Irredenta

A zenekar 2009 februárjában alakult Hajdú- Bihar megyében. Több tagcserén átesett mire létrejött a mostani stabilnak mondható felállás. 2012 őszén jelent meg első kis lemezük, Büszke Magyar címmel.

 Jelenlegi felállás:

Kis-Goofy ének
Dodi dob
Anti gitár
Balázs basszus

 Izomláz

1985-1986-ban játszó győr-gönyüi együttes volt. Többek között ska-t is játszottak. Tagjai:

 • Kulcsá János (Manu), gitár

J 

Jobb Horog

Az ezredforduló környékén játszó érdi zenekar volt.


Jobbkéz Szabály

2009-ben alakult nemzeti rock zenekar.

Jogos Önvédelem

Egyszemélyes project. Germán RAC stílusú zenét játszik.

Június 4.

Kunsági zenekar volt.

Junkers 88

Győri RAC zenekar volt a ’90-es évek közepétől a végéig. Tagjai:

V.Balázs – gitár
Hentes – dob
Brüki – basszus
Cser Tomi – ének
X - gitár

Junta

Rasszista punk zenekar volt. Junta B és Junta napja néven is ismertek. Az egyik Pajtás Daloljunk válogatáson szerepelt a demófelvételük. tagok:

 • Sotár, ének

K 

Kabinet Rt.

Miskolci ska zenekar volt, az 1989-es Ki mit tud-on kiemelkedően szerepelt a Bad Manners című számával.

Keleti Front

Dédestapolcsányi zenekar volt. Tagjai:

 • Kelgyó, ének, basszus

Kerti Fény

Nagykőrösi zenekar volt 1990-ben. Tagjai:

 • Skas, basszus

Killing with a smile

Pécsi hc zenekar.

Todzsa - bassz
Sali - ének
Zalán - dob
Ádám - gitár

Kitörés

2008-ban alakult veszprémi RAC zenekar. Első önálló albumuk: „Erőltetett menet”, majd az „Egységben az erő” és a „100% magyar II” válogatás lemezeken megjelentek egy-egy számmal.

K.L. Szektor

Fradi-nótákat játszó együttes volt. Tagjai:

 • Csermák Csaba, dob
 • Mazula Imre, basszus
 • Vraskó János, gitár
 • Zotán, gitár, ének

Kretens

1981-ben alakult fővárosi punk banda volt. Kezdetben sok olyan dalt játszottak amit kedveltek a skinheadek: Hunok vagyunk, Sárga veszedelem, Civilben más, I don't like You (Skrewdriver)stb. Tagjai:

 • Hemü, ének
 • Hrutka, gitár
 • Max, dob
 • Szappan, basszus

L 

Ladánybene 27

Kezdetben ska zenét is játszó együttes.

Levédia

Erdélyi sxe nshc zenekar 2010-ben alakult.Tagjai:

Zoli -gitár
Öcsi -ének
Tomi - bassz
Karesz -dob

LK-Beat

Győri ska zenekar 1985 - 1986 működött. Majd 2004-ben újra alakult.

Ludas Matyi

Az Abortusz tagjaiból alakult pécsi együttes volt.

Szubkultúrák

2010.03.13. 23:50

A skinheadek szinte minden akkori szubkultúrával harcban álltak, ezért csak egy gyors áttekintést készítek azokról.

Hippiek: A '80-as évekre eltűntek hazánkból, néhány kisebb csoportjuktól eltekintve akik többnyire Pest környékén laktak kisebb csoportokban. A verekedésekben csak áldozatként szerepeltek, mert gyakran keverték össze őket a csövesekkel.

Csövesek: Ők voltak a legnagyobb létszámú szubkultúra hazánkban ezért velük került sor a legtöbb összetűzésre, nem volt ritka az sem, hogy a koncertjeiket betámadtuk, este a gyülekezőhelyeiken elkaptuk őket, vagy egyszerűen csak az utcán nekik estünk. Néha visszavágtak ugyan, de ezeket keményen megtoroltuk.

Punkok: Annak ellenére. hogy a '80-as években a punkok többsége ideológiailag közel állt hozzánk velük került sor a legtöbb összetűzésre. Ennek több oka is volt, bár egy kívülálló számára hasonlóak voltunk, a punk rendezetlen külseje, drogokkal és az életmóddal kapcsolatos felfogása még a politikai hasonlóság ellenére is ellenségekké tett minket. A csövesekhez hasonlóan őket is ütöttük ahol értük, a klubjaikat rendszeresen terrorban tartottuk (Fater klub, Mutter klub), de a máshol tartott koncertjeiket is gyakran támadtuk meg. A dolog odáig fajult gyakran, hogy a zenekaraik addig nem léptek fel nagyobb koncerteken amíg a helyszínen voltak kopaszok.

Rockerek: Ez a szubkultúra akkor még gyerekcipőben járt, gyakran összemosták a csövesekkel őket. Mi azokat tekintettük rockernek akik eredeti bőr dzsekit hordtak, western csizmát és többnyire a 25 év fölötti korosztályhoz tartoztak. Ezzel az úgy nevezett "igazi" rockerekkel ritkán kerültünk összetűzésbe, többnyire olyankor amikor a betámadott koncerteken a csövesek védelmére keltek.

Whamesek: ( a Wham együttes rajongói) ők többnyire átlagembernek tűntek így velük nem igazán volt összetűzésünk.

New Romantikusok: (Duran Duran rajongók) Őket könnyű volt megismerni a feltűnő öltözékükről, de a frizurájukról is, a békés viselkedésüknek köszönhetően ritkán lettek áldozatok.

Depeche Modeosok: Ők a feltűnő öltözékük, viszonylag nagy létszámuk és a zenekar egyik tagjának punk múltja miatt gyakran lettek áldozatok.

Volt még egy szubkultúra aminek nem igazán volt neve (az újhullámosok közé tartoztak, de ez egy gyűjtő fogalom szerintem, ebbe sok más réteg is bele tartozott), ők voltak azok akik alternatív vagy underground zenét hallgattak (Sziámi, Európa kiadó) koncertjeik főleg az Almási téri szabadidő központban voltak. Ők többnyire baloldali értelmiségiek voltak akik kinőttek punk vadságából, de megőrizték a "lázadó kedvüket"  és a drogoktól sem tudtak elszakadni. Ők amolyan modern hippiek voltak. Velük nem volt nyílt háborúnk, de azért gyakran estek áldozatul ők is egy-két támadásnak.

Diszkósok: (azok akik a legújabb divat szerint öltöztek és dizsibe jártak) Ők voltak legtöbben, ennek ellenére ők voltak a leggyávábbak is, szinte kizárólag csak áldozatok voltak.

Ezeken kívül még tucatnyi szubkultúra volt, de a jelentősebbekről úgy gondolom említést tettem.

Skinhead életérzés

2010.03.13. 23:49

Milyen volt akkor skinheadnek lenni?  Nagyon jó, úgy éltünk ahogy a Mos-oi! Skinhead induló című számában meg van énekelve. Összetartottunk, vadidegen skinheadek is barátként üdvözölték egymást, ha összefutottak valahol. A nézeteltéréseket igyekeztünk békésen lerendezni egymás közt. Naponta összejöttünk, dumáltunk, söröztünk, csajoztunk, verekedtünk. Összetartott minket a közös cél, összetartott minket az üldözöttség, a kitaszítottság, a zene és a külsőségek.

Csoportok

2010.03.12. 22:14

Az első skinhead csoport a Pannon Skins volt 1988-ban alakult, többségében óbudai fiatalok voltak a tagjai. Jelvényük egy fekete szegéjű fehér pajzs rajta egy kettőskereszt. A tagság egyik elengedhetetlen feltétele, minimum szakközépiskolai végzettség.

Rögtön ezután megalakult a Zugló skins, jelvényüket a francia Skinskorpstól kölcsönözték melyet polón viseltek.

1990-től a megerősödött mozgalomban mindenki különb akart lenni a többinél, ezért sorra alakultak a csoportok, melyek hosszabb-rövidebb ideig léteztek, csak néhányat említenék: Kelenföldön a Fehér Gárda, Egerben Agria skins, Alföldön Agro skins.

A pártok és önjelölt vezérek tovább erősítették a széthúzást az amúgy is létszámában ugyan erős, de egyébként gyenge mozgalomban. Csak néhány név a múltból: Jutasi féle Hadapródok, Potyka bácsi ifjai, Szabó Albert féle pártok (Világnemzeti népuralmista párt és MNSZ), Király B. Izabella stb. Egyenként a többségük jót akart, de az összefogásra képtelenek voltak, részben a vélt vagy valós hatalmukat féltették, részben ellenséget, besúgót, ügynököt láttak a másikban.

Az MNA kezdetekben teljes egészében megpróbálta felkarolni a mozgalmat, később megindúlt egy egészséges kiválasztási folyamat, majd az ezredforduló előtt elfordultak a mozgalomtól. Sokan ezt árulásnak vélték és a mai napig képtelenek kiegyezni az akkori és az újabb vezetőséggel.

A '90-es évek közepe után a skinheadek megpróbálták a saját kezükbe venni az irányítást, megindúlt egy új fajta önszerveződés az angol Blood and Honour mintájára. Megalakult az NSH, a Hungária Skins, HH és a Blood and Honour Hungary.

Ezek a csoportok maguk szervezték a koncerteket, megemlékezéseket, táborokat, túrákat, találkozókat.

Öltözködés

2010.03.12. 10:35

Abban az időben nem a ruha márkájától lett valaki bőrfejű, a kopaszok 90%-a magyar katonai bakancsot hordott melyről levágta a csattot és feketére festette, farmerből mindenki az anyagi lehetőségeihez illőt viselte, akkor még nem volt szokatlan a foltosra hypózott farmer sem. Nadrágtartót álltalában keskenyet hordtunk, de voltak kivételek. Nyáron polót, hűvösebb időben kockás inget, gyakran flanel inget és farmerdzsekit hordtunk, a bomber dzsekire nagyon vigyáztunk, hiszen egy jobb dzseki egy havi keresetbe került. Jelvényt vagy kitűzőt legfeljebb egyet vagy kettőt tettünk ki, ezek verekedés közben gyakran leestek. Felvarrót szintén csak keveset varrtunk fel, nem volt divat úgy kinézni, mint egy karácsonyfa. A bakancsba kivétel nélkül fehér fűzőt hordott mindenki. Polót és kiegészítőt csak a Hunky-Punkyban lehetett kapni, hétvégén több órát kellett sorba állni, hogy bejussunk. Érdekesség képpen megjegyzem, hogy a butik előtt soha nem verekedtünk, a Blahán összeverekedtünk a punkokkal 5 perccel később békésen vártunk a sorunkra egymás mellett. Martens bakancsa volt már néhány embernek, de Fred Perryt és Lonsdalet csak elvétve lehetett látni.

Hajviselet:

A legelterjedtebb a 03-as volt (3mm-es), de nyáron gyakran borotváltuk is, télen legfeljebb 1 - 1.5 centisre hagytuk nőni. Körbenyírt vagy tengerész gyalogos viseletet csak elvétve lehett látni, a ,,ska" tincs '90 után terjedt el, előtte punkok hordták és anarchia tincsként nevezték leginkább.

Fanzinek és más kiadványok

2010.03.12. 10:05

Az első magyar nyelvű skinhead kiadvány a Power of oi! volt 1988 elején jelent meg fénymásolva, tartalmilag nem volt jelentős, többnyire képek, rajzok, újságcikkek voltak benne, ennek ellenére 10 évig jelent meg kisebb-nagyobb szünetekkel, majd Hajnalhasadás néven készült belőle 2 szám, POO ötlete egy német kiadvány a Force of Hate hatására jött. 1990-ben szinte egyszerre jelent meg a németországban készült Kitartás és a hazai Pannon Bulldog, ezek után szinte ugrás szerűen megnőtt az újság készítési kedv, sorra jelentek meg a különböző minőségű, tartalmú kiadványok, a teljesség igénye nélkül néhány: Alföldi napló, Kopasz, Fehér erő, Árpád népe, Magyar harcos, Working class protest, Ébredő magyar, Agria skins, Szebb Jövőt...

A korszak legjelentősebb, nemzetközileg is elismert kiadványa egyértelműen a Pannon Bulldog volt, mely a külföldieknek a 3. számtól, már tartalmazott egy angol nyelvű kiegészítést is a fontosabb írásokról.

Az első focihuligán kiadvány a Pannon Bulldog és a Power of oi! közös kiadványa a Frank City Hools volt még a '90-es évek elején, az első szám után a Pannon Bullgog átvette a szerkesztést, kiadást.

A politikai tartalmú kiadványok 1989-től kezdtek nagyobb menyiségben bejönni az országba, jelentősebb kiadványok a Szittyakürt és az Út és Cél volt, majd 1990-től az NSDAP AO kiadványai is terjesztésre kerültek az MNA-nak köszönhetően. A hazai kiadványok közül az MNA híradó és kezdetekben a Szent Korona korai számai érdemelnek említést.

A zenei témájú könyvekben szinte mindig helyet kaptak valamilyen formában a skinhead zenekarok, de jelentős információt nem közöltek és gyakran punk zenekarként kezelték őket.

Hosszabb írás a skinekről egy Csőrsz István könyvben jelent meg 1986 körül, ez nem fest túl jó képet a bőrfejűekről, mert a leírtak egy punk szájából hangzanak el.

A Szántó féle könyv nem érdemel túl sok figyelmet, a kor elvárásainak megfelelően tele van féligazságokkal, csúsztatásokkal, ferdítésekkel.

Az első jelentősebb kiadvány a skinheadekről a Skinhead című kiadvány, ami németországban került kiadásra 1990-91 körül, ebben van némi írás a skinhead múltról, öltözködésről.

Oi! & Ska lexikon, ez 1995-96 körül jelent meg első alkalommal 2000-ig több mint 10 bővített kiadást ért meg. Az ötlet szintén nem saját, még '88-ban kerestek meg német kopaszok, hogy szeretnének egy nemzetközi skinhead lexikont, az ehhez összegyüjtött anyag volt az alapja a kiadványnak.

Volt még néhány kiadvány amely verseket, dalszövegeket tartalmazott, ezek nem voltak túlságosan kedveltek, ezek az Alföldi Napló és a Power of oi! különszámai ként jelentek meg.

1990-es évek elejétől az Ausztráliában nyomtatott Hungarista irodalom tett jelentős hatást a magyar mozgalomra, néhány író a teljesség igénye nélkül: Istóczy Győző, Literátori Vágó Pál, Marschalkó Lajos.

Wass Albert előbb az újságokban közölt versei által lett ismert a könyvei többsége már csak a '90-es évek vége felé jutott el a hazai olvasókhoz.

Az első megmozdulások

2010.03.10. 20:33

Az első szervezett bőrfejű megmozdulás 1988 március 15.-én volt, ezen mintegy 30 kopasz vett részt, a Deák tértől mentek a Petőfi szoborhoz, a kis csoportot gépfegyveres rendőrök kísérték.

A következő nem koncert jellegű összejövetel 1988-ban a Magyarország - Anglia focimeccsen volt, itt mintegy 40 kopasz jött össze ezen alkalomból.

Az első jelentősebb felvonulás 1990 augusztus 20.-án volt, ezen mintegy 300 skinhead vett részt, a belvárosból vonult rendezett 3-as oszlopban a Szent István Bazilikához.

Ezután évekig jelentős létszámban vettek részt kopaszok a nemzeti ünnepeken, kisebb-nagyobb megemlékezéseken. A '90-es évek közepétől ez visszaesett, a csoportok külön ünnepeltek, vagy egyik-másik párthoz csapódtak.

A '90-es évek végén történt ismét változás, az MNA szervezésének köszönhetően a Kitörésre való megemlékezéseken ismét több száz kopasz vett részt közösen.

 

Ma már lehetetlen megmondani melyik magyar együttes volt az első magyar skinhead zenekar. A ZIL 1980 körül jelentkezett a zenéjével, de sokak szerint ők még punkok voltak minden téren, a Mos-oi 1983-ban adta első koncertjét, rögtön ez után be is tiltották, bár később még fellépett párszor bejelentés nélkül vagy álnéven és még egy demó felvételt is készítettek. Az idősebb kopaszoktól hallottam, hogy volt korábban egy Milleniumi Falcon nevű együttes és ez volt az első skinhead banda, de ezt sajnos nem tudta megerősíteni senki.

1983 után sorra alakultak a skinhead zenekarok: Oi-kor, Fehérje, ZEF (Zivatar Előtti Felhőzet máskor meg Fülledtség), Oi singers. Sok korábban punk zenét játszó együttes is csatlakozott a mozgalomhoz: 88-as csoport, Gusztus, Egri Bikavér

Néhány ska zenét játszó együttes is a skinheadek táborát erősítette: Flugos Futam, Fals, Skanzelizé.

Abban az időben divat volt együttest alapítani, így nem volt ritka, hogy egy zenész több együttesben is zenélt egyszerre, nagyon sok együttes a fellépésig sem jutott el, míg sok csak 1-2 koncertet adott.

Az elsők... és a többiek

2010.03.10. 19:56

Az első skinheadek 1980 körül jelentek meg Magyarországon, ma már nem lehet tudni kik voltak ők. Az első hullám 1983-ban indult el az emlékezetes Mos-oi Mozaik klub beli fellépése után. A rendszer elrettentő hadjárata az ellenkező hatást váltotta ki, egyre több kopasz fej jelent meg az országban. Természetesen nem kell ezres tömegekre gondolni, 1986-os táncőröleten már kb. 700 néző volt, persze nem mind volt bőrfejű, volt néhány punk és sokan a ska zene miatt mentek el. 1988-ra országos szinten becsléseink szerint 400-600 bőrfejű lehetett szűk határaink között. Ekkor indult el a mozgalom létszámának ugrás szerű növekedése, egyes becslések szerint 1991-93 között 10.000 bőrfejű miatt rettegett 1 millió roma, több száz afrikai és közel-keleti diák.

1995-re a létszám csökkent valamelyest, ekkor egy belső viszálynak köszönhetően ketté szakadt a mozgalom, a nemzeti és a nemzetiszocialista mozgalom külön utakon folytatta a saját harcát. Az évezred végére megerősödött a nemzeti szocialista mozgalom elleni harc annyira, hogy szinte lehetetlen volt bármilyen koncertet vagy rendezvényt tartani legális keretek között, ez újabb mély hullámba vitte a mozgalom létszámát. Az egy érdekes helyzet, hogy a komcsik alatt mindig a náci oldal volt erősebb, hiszen a politikusoknak jó volt mutogatni, hogy ők megmondták, itt vannak a fasiszták van kit gyűlölni, mig a narancsosok csak azokat engedték mutogatni akik árnyaltabban fogalmaznak, az úgy nevezett nacionalista kopaszokat, akik a működésük érdekében még az oi jelzőt is elhagyták és inkább nemzeti rocknak nevezték a muzsikájukat.

A mozgalom a kezdeti időkben csak néhány helyen volt jelentősebb. Természetesen Óbuda volt a mozgalom bölcsője itt volt a legerősebb csoport, őket tartották a vezetőknek. Jelentősebb csoport volt még Zuglóban, Kőbányán és Kispesten valamint a belvárosban a Deák tér környékén. Vidéken Szeged, Győr és Eger számított skinhead központnak. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy csak itt voltak skinheadek, hanem azt, hogy itt voltak jelen jelentősebb számban.

A találkozóhelyek napközben valamelyik téren voltak esténként pedig a törzskocsmákban.

Könyv

2010.03.10. 19:19

Lehet-e ma hiteles könyvet írni a skinheadekről? Egyértelműen nem. Miért? Mert nem lehet leírni amiket cselekedtünk, amiket gondoltunk részletesen és hitelesen. Nem lehet 30 év távlatából megmondani kik voltak az első skinheadek, még azt sem lehet tudni pontosan melyik volt az első skinhead zenekar. Továbbá azért sem, mert a '80-as éveket mindannyian másként éltük meg, mindenkinek mást jelentett a mozgalomhoz tartozás. Voltak megszállottak, voltak akiket csak a külsőség vonzott, voltak akiket csak a zene, voltak akiket csak egy haver, barát vagy barátnő vitt bele és szakítás után a mozgalommal is szakított.

A következő bejegyzésekben megpróbálom leírni azt, hogy én hogyan éltem meg ezt a korszakot, megpróbálom a lehető legtöbb információt összeszedni és leírni a mozgalomról, szubkultúráról, divatról, bőrfejűekről. Idővel a bejegyzéseket kiegészítem képekkel is, hogy hitelesebb legyen a kialakult kép az olvasókban, vagy segítsen nosztalgiázni azoknak akik benne voltak.