Szubkultúrák

2010.03.13. 23:50

A skinheadek szinte minden akkori szubkultúrával harcban álltak, ezért csak egy gyors áttekintést készítek azokról.

Hippiek: A '80-as évekre eltűntek hazánkból, néhány kisebb csoportjuktól eltekintve akik többnyire Pest környékén laktak kisebb csoportokban. A verekedésekben csak áldozatként szerepeltek, mert gyakran keverték össze őket a csövesekkel.

Csövesek: Ők voltak a legnagyobb létszámú szubkultúra hazánkban ezért velük került sor a legtöbb összetűzésre, nem volt ritka az sem, hogy a koncertjeiket betámadtuk, este a gyülekezőhelyeiken elkaptuk őket, vagy egyszerűen csak az utcán nekik estünk. Néha visszavágtak ugyan, de ezeket keményen megtoroltuk.

Punkok: Annak ellenére. hogy a '80-as években a punkok többsége ideológiailag közel állt hozzánk velük került sor a legtöbb összetűzésre. Ennek több oka is volt, bár egy kívülálló számára hasonlóak voltunk, a punk rendezetlen külseje, drogokkal és az életmóddal kapcsolatos felfogása még a politikai hasonlóság ellenére is ellenségekké tett minket. A csövesekhez hasonlóan őket is ütöttük ahol értük, a klubjaikat rendszeresen terrorban tartottuk (Fater klub, Mutter klub), de a máshol tartott koncertjeiket is gyakran támadtuk meg. A dolog odáig fajult gyakran, hogy a zenekaraik addig nem léptek fel nagyobb koncerteken amíg a helyszínen voltak kopaszok.

Rockerek: Ez a szubkultúra akkor még gyerekcipőben járt, gyakran összemosták a csövesekkel őket. Mi azokat tekintettük rockernek akik eredeti bőr dzsekit hordtak, western csizmát és többnyire a 25 év fölötti korosztályhoz tartoztak. Ezzel az úgy nevezett "igazi" rockerekkel ritkán kerültünk összetűzésbe, többnyire olyankor amikor a betámadott koncerteken a csövesek védelmére keltek.

Whamesek: ( a Wham együttes rajongói) ők többnyire átlagembernek tűntek így velük nem igazán volt összetűzésünk.

New Romantikusok: (Duran Duran rajongók) Őket könnyű volt megismerni a feltűnő öltözékükről, de a frizurájukról is, a békés viselkedésüknek köszönhetően ritkán lettek áldozatok.

Depeche Modeosok: Ők a feltűnő öltözékük, viszonylag nagy létszámuk és a zenekar egyik tagjának punk múltja miatt gyakran lettek áldozatok.

Volt még egy szubkultúra aminek nem igazán volt neve (az újhullámosok közé tartoztak, de ez egy gyűjtő fogalom szerintem, ebbe sok más réteg is bele tartozott), ők voltak azok akik alternatív vagy underground zenét hallgattak (Sziámi, Európa kiadó) koncertjeik főleg az Almási téri szabadidő központban voltak. Ők többnyire baloldali értelmiségiek voltak akik kinőttek punk vadságából, de megőrizték a "lázadó kedvüket"  és a drogoktól sem tudtak elszakadni. Ők amolyan modern hippiek voltak. Velük nem volt nyílt háborúnk, de azért gyakran estek áldozatul ők is egy-két támadásnak.

Diszkósok: (azok akik a legújabb divat szerint öltöztek és dizsibe jártak) Ők voltak legtöbben, ennek ellenére ők voltak a leggyávábbak is, szinte kizárólag csak áldozatok voltak.

Ezeken kívül még tucatnyi szubkultúra volt, de a jelentősebbekről úgy gondolom említést tettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://skinhead.blog.hu/api/trackback/id/tr881837895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása